zniesienie służebności

• Autor wątku Autor wątku aro_40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aro_40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam działkę (oznaczę ją nr 1) ze służebnością drogi i przesyłu. W ciągu jest druga działka (oznaczę ją nr 2), dla której jest ta moja służebność, która graniczy z przyszłą drogą. Obie działki są na sprzedaż, tyle że ja mam współwłasność, a drugi właściciel nie ma oficjalnie dojazdu.
I mam pytanie.Obok jest właściciel pola, które ma trochę powyżej 1 ha. Czy jeżeli dogadamy się z tym właścicielem pola, że udostępni mam dojazd do tej działki nr 2 oraz umożliwi pociągniecie ewentualnie prądu i wody, to czy takie rozwiązanie umożliwi zniesienie służebności?
Jeżeli tak, to czy wystarczy normalna umowa pisemna czy też musimy iść do notariusza?
A jeżeli ni, to jakie jest rozwiązanie aby znieść służebność?

Spróbuje wyjaśnić raz jeszcze, bo wkradł się błąd.
Są dwie działki. Działka nr 1 ma dostęp do drogi publicznej, ale ma też służebność drogi i przesyłu dla działki nr. 2. Ta działka też będzie miała dostęp do drogi, w chwili gdy właściciel sąsiedniego pola (nieużytek) podzieli go na działki. Póki co nie zamierza dzielić tego pola na działki i stąd moje pytanie: czy jak zawrzemy z właścicielem tego pola porozumienie o możliwości dojazdu do działki nr 2 oraz ewentualnym pociągnięciu jakichś mediów przez jego pole w pasie planowanej drogi, to czy takie rozwiązanie umożliwi mi z wystąpieniem do sądu o zniesienie służebności na działce nr 1?

Powrót