zniesienie wspólwłasności czy dział spadku?

• Autor wątku Autor wątku monia3213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia3213

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam 6/8 gospodarstwa rolnego, moi bracia po 1/8. kilka lat temu każdy z nich objął na własnośc po 1 działce z tego gospodarstwa i wtedy nieodpłatnie spisałam się im ze swojej części. teraz oni nieodpłatnie spiszą się ze swoich części na moją korzyść, notariusz nie wchodzi w grę (za drogo). zastanawiam się czy mam złożyć wniosek o zniesienie współwłasności (gdzie zgodnie potwierdzą, że ich części przechodzą na mnie i nie żądają spłaty)? czy powinnam złożyć wniosek o dział spadku i powiedzą to samo? czym właściwie różnią się te dwie opcje?ile taka przyjemność może mnie kosztować? może mogłabym się starać o zwolnienie z kosztów? jakie dokumenty dołączyć do wniosku?

Do działu spadku stosuje się przepisy o zniesieniu współwłasności.

Jeżeli dział spadku nie był do tej pory przeprowadzony - to proponuję złożyć wniosek działowy z jednoczesnym zniesieniem współwłasności, koszt 600 zł. Przy braku zgody uczestników 1000 zł.

gdziekolwiek czytam o dziale spadku lub zniesieniu współwłasności jest mowa jednocześnie o spłacie uczestników postępowania. w moim przypadku spłata nie wchodzi w grę, bo jest to zrzeczenie się moich braci części gospodarstwa bez spłaty. czy więc nie jest to darowizna?

Według mnie nie jest to darowizna.

Jeżeli się zgadzacie to wystarczy uznać (każde z was odzielnie) wniosek bez orzekania o spłatach.

Powrót