Zniesienie współwłasności domu w poziomie

• Autor wątku Autor wątku agajez31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agajez31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Jestem właścicielem 1/2 domu, zajmuję parter. Sąsiad I piętro. Chcemy znieść współwłasność, strony zgadzają sie na taki podział. Przy takim podziale pozostaną części wspólne tj, klatka schodowa, strych i piwnica. Cy jest on możiwy, słyszałam bowiem, że podział jest możliwy tylko w pionie. U nas byłby z tym problem, każdy swoje mieszkanie użytkuje od dawna, i byłoby więcej szkody niż pożytku?
Mam też drugie pytanie:
2. Słyszłam, że koszty znies. współwłasności przy zgodzie będą tańsze w Sądzie.(pod warunkiem braku konieczności powoływania biegłych) Nie wiem tylko czy prze zgodzie bedzie potrzebny biegły od budownictwa, jeżeli tak to koszty mogą okazać się wyższe.
3. Mieszkania są podobnej wielkości-metraż, tyle,że moje jesst wyższe (pow. 2,2 m), a sąsiadów niższe. czy to wpłynie na sposób podziału, czy może się okazać, że muszę sąsiadowi oddać np. pokój? Nadmieniam, że moje mieszkanie też było niskie ale na swój koszt podwyższałąm je(w dół). Z góry dziękuję z a pomoc.

1. Można podzielić w poziomie, jeżeli się dogadujecie to nie powinno być problemu, wydzieli się dwa odrębne lokale a klatka, strych i piwnica będą częściami wspólnymi proporcjonalnie do powierzchni wydzielonego lokalu;
2. Przy zgodnym wniosku wpis do sądu wynosi 300 zł, jednak biegły będzie powołany ponieważ musi wyliczyć jakie będą udziały w częściach wspólnych i jakie metraże będą miały lokale - nie muszą być równe;
3. nie muszą być równe, najwyżej będzie jakaś dopłata.

Powrót