Zniesienie współwłasności spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku marik123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marik123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

chciałbym zapytać jakie dokumenty są niezbędne do zniesienia współwłasności pojazdu, którego 50% otrzymał spadkobierca.

Mam:
  1. kopię aktu poświadczenia dziedziczenia,
  2. spisaną darowiznę ze spadkobiercą,
  3. wszystkie dokumenty pojazdu.

W wydziale komunikacji uważają, że potrzebny mi oryginał aktu poświadczenia dziedziczenia oraz spisana umowa ze spadkobiercą (?). Co do oryginału aktu, to jeszcze mogę się zgodzić, ale umowa z osobą, która z ustawy odziedziczyła 50% pojazdu?!

Nie chcę kręcić się po starostwie 10 razy, więc chciałbym zebrać wszystkie niezbędne dokumenty i ewentualnie wyjaśnić pani w okienku, że nie ma racji ze spisywaniem dodatkowej umowy na linii właściciel-spadkobierca po współwłaścicielu.

Stałeś się jedynym właścicielem pojazdu na skutek zawartej umowy darowizny udziału 1/2 w prawie własności pojazdu.

Spadkobierca się stał współwłaścicielem mojego pojazdu, po śmierci mojego współwłaściciela. Spadkobierca zrzekł się swoich 50% (darowizna) i ja chcę znieść współwłaścicielstwo w starostwie, ale kobieta obsługująca mnie chce podpisanej umowy ze spadkobiercą - jakiej umowy skoro on dostał te 50% z ustawy?

• Czy umowa darowizny i kopia aktu dziedziczenia powinny wystarczyć do zniesienia współwłaścicielstwa?
  • Czy potrzebuję oryginału aktu dziedziczenia?
  • Czy spadkobierca musi się stawić osobiście?
  • Czy spadkobierca musi coś zgłosić w starostwie?
  • Czy muszę podpisać umowę ze spadkobiercą, że jest on nowym współwłaścicielem?

marik123 napisał:
kobieta obsługująca mnie chce podpisanej umowy ze spadkobiercą - jakiej umowy skoro on dostał te 50% z ustawy
Jeżeli był to jedyny spadkobierca po zmarłym współwłaścicielu pojazdu (a nie zapisobierca) to wystarczy umowa darowizny zawarta między spadkobiercą a Tobą ponieważ przenosi ona udział spadkobiercy we własności pojazdu na Ciebie.
Pamiętaj o zgłoszeniu lub zeznaniu nabycia darowizny do urzędu skarbowego.

marik123 napisał:
Czy umowa darowizny i kopia aktu dziedziczenia powinny wystarczyć do zniesienia współwłaścicielstwa
Musisz okazać oryginał wypisu aktu poświadczenia dziedziczenia.

marik123 napisał:
Czy spadkobierca musi się stawić osobiście?
Nie.

marik123 napisał:
Czy spadkobierca musi coś zgłosić w starostwie?
Jeżeli nie zgłosił w wydziale komunikacji nabycia udziału 1/2 to nie musi zgłaszać jego zbycia.

marik123 napisał:
Czy muszę podpisać umowę ze spadkobiercą, że jest on nowym współwłaścicielem?
Spadkobierca wszedł w miejsce poprzedniego współwłaściciela na skutek dziedziczenia spadku po nim więc żadne dodatkowe oświadczenia nie są potrzebne.
Gdybyście obydwaj byli spadkobiercami to alternatywnie zamiast umowy darowizny mogliście zawrzeć umowę o częściowy dział spadku.
Gdyby spadkobierca był zapisobiercą zwykłym udziału 1/2 własności pojazdu to miał by roszczenie o przeniesienie na niego udziału w prawie własności pojazdu i musiałby przed umową darowizny zawrzeć najpierw umowę z pozostałymi spadkobiercami o wykonanie zapisu zwykłego.

Ostatnia edycja:
Powrót