Zniesienie współwłasności w przypadku gdy każdy dzidziczył grunt od kogoś innego.

• Autor wątku Autor wątku Hipcio1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hipcio1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, jestem współwłaścicielką gruntu rolnego, mam swój udział, tj. 1/6. Chciałabym znieść na nim współwłasność, wszystkie strony są zgodne jednak ze względów osobistych nie mamy możliwości stawienia się w jednym czasie u jednego notariusza więc wybraliśmy metodę przez sąd, będzie taniej i tylko ja stawię się na rozprawę (mam w tym interes i mam najbliżej do sądu właściwego ze względu na położenie działki). Pytanie jednak jest takie jak założyć taką sprawę bo każdy jest właścicielem z tytułu dziedziczenia, jednak każdy dziedziczył po kimś innym, wygląda to mniej więcej tak:

dz.png

Przez dziedziczenie mam na myśli prawomocne postanowienie sądu (każdy dziedziczył w drodze postanowienia). Jak założyć tą sprawę? W spadku po Osobie "A" była tylko ta działka, po Osobie "D" tylko współudział we wspomnianej działce (1/3) a po Osobie "B" Osoba "G" odziedziczyła dom i wspomnianą działkę.

Hipcio1 napisał:
jak założyć taką sprawę bo każdy jest właścicielem z tytułu dziedziczenia, jednak każdy dziedziczył po kimś innym
Kwestia sposobu nabycia udziałów nie będzie miała znaczenia.Sprawę rozpatrzy sąd rejonowy właściwy dla miejsca położenia nieruchomości. Skoro Pani wystąpi jako wnioskodawca to pozostali współwłaściciele powinni być we wniosku wskazani jako uczestnicy. Wniosek składa się w tylu egezemplarzach ilu jest uczestników postępowania (łącznie z wnioskodawcą). W uzasadnieniu należy opisać dokładnie jakiej nieruchomości dotyczy wniosek (miejsce położenia, obszar), wskazać na te zmiany właścicieli (z kogo na kogo, kiedy i na jakiej podstawie) i obecny stan właścicielski. We wniosku podaje się proponowany sposób zniesienia (podział fizyczny, sprzedaż, spłaty) a załącza się odpis (nie wydruk) księgi wieczystej i ewentualnie inne jeszcze dokumenty (np. mapy jeżeli zniesienie ma polegać na podziale fizycznym).

Byrhtnoth napisał:
Kwestia sposobu nabycia udziałów nie będzie miała znaczenia.Sprawę rozpatrzy sąd rejonowy właściwy dla miejsca położenia nieruchomości. Skoro Pani wystąpi jako wnioskodawca to pozostali współwłaściciele powinni być we wniosku wskazani jako uczestnicy. Wniosek składa się w tylu egezemplarzach ilu jest uczestników postępowania (łącznie z wnioskodawcą). W uzasadnieniu należy opisać dokładnie jakiej nieruchomości dotyczy wniosek (miejsce położenia, obszar), wskazać na te zmiany właścicieli (z kogo na kogo, kiedy i na jakiej podstawie) i obecny stan właścicielski. We wniosku podaje się proponowany sposób zniesienia (podział fizyczny, sprzedaż, spłaty) a załącza się odpis (nie wydruk) księgi wieczystej i ewentualnie inne jeszcze dokumenty (np. mapy jeżeli zniesienie ma polegać na podziale fizycznym).

Tylko, że ja dziedziczyłam, więc nie przysługuje mi (i pozostałym współwłaścicielom) procedura zniesienia współwłasności (Wyrok SN) i mogę założyć tylko sprawę o dział spadku. Moim spadkiem jest 1/3 w działce dzielone na pół z moim bratem (ja jestem "E" a mój brat "F") więc moim udziałem jest 1/6. Czy w takim razie musiałabym założyć sprawę o "dział spadku i zniesienie współwłasności" ?

Powrót