Zniesienie współwłasności,zwrot nakładów

• Autor wątku Autor wątku Marzenia1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzenia1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Trwa zniesienie współwłasności w sądzie ,geodeta podzielił już fizycznie nieruchomość,po drugiej stronie znajduje się wspólna studnia głębinowa ,altana ogrodowa z meblami, mój garaż murowany i plac z kostki do których to nie będę już mieć dostępu jak będzie podzielona działka murem . Współwłaściciel nie chce zrekompensować tych rzeczy ,twierdzi że to co po jego stronie to będzie jego po zakończonej sprawie .Czy mam prawo żądać rekompensaty za swój udział w tych rzeczach ? Czy na rozprawie mogę poruszyć ten temat ? Ze współwłaścicielem mamy umowę ustną tzw.quad usum , każdy ma swój odrębny dom i każdy inwestuje tylko w swój ,od 20 lat tak sobie mieszkamy każdy w swoim domu , ogród natomiast jest wspólny i korzystamy ,dbamy o niego razem . Czy wspolwlasciel może teraz się wyprzeć ,że żadnej umowy nie było przez 20 lat i żądać ode mnie zwrotu nakładów jakie poczynił na swój dom ? Kiedyś podpisałam mu zgodę na montaż paneli słonecznych ale są założone u niego na dachu i tylko on z nich korzysta .

Powrót