Zniesławienie Art 212

• Autor wątku Autor wątku grzes456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zostalem oszukany przez byłego pracodawce co zostało udowodnione przez Państwowa Inspekcje Pracy oraz przez Sad Pracy. Opisałec cala sytuacje na jednym z Forum aby inni potencjalni pracownicy wiedzieli z kim maja doczynienia. Teraz pracodawca straszy mnie ze zglosi to do prokuratury. Czy opisujac prawde potwierdzona przez Sad Pracy oraz przez PIP zlamalem prawo z art 212 (znieslawienie)?

Prosze o odpowiedz. Czy moze mi ktos poradzic czy musze sie obawiac oskarzenia w takiej sytuacji?

Przenoszę na karne.

Pomawiać, według M. Kalitowskiego (komentarz do kk) to bezpodstawnie zarzucić, niesłusznie przypisać coś komuś, posądzić, oskarżyć kogoś o coś.

Skoro masz podstawy by opisywać sytuację tak jak opisujesz to ze zniesławieniem nie ma tu do czynienia.

Nie masz racji, w świetle brzmienia art. 213 kk.
W prawie polskim pomówieniem jest każde posądzenie o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności - także podniesienie zarzutów prawdziwych. Wyjątki od tego przewiduje właśnie art. 213 kk.
Czy w tym przypadku była to obrona społecznie uzasadnionego interesu - mam poważne wątpliwości.

A ja dostrzegam interes społeczny, który zasługuje na ochronę, choćby interesy pracowników, ale to już dyskusja akademicka

Powrót