zniewaga i nękanie

• Autor wątku Autor wątku chanel88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chanel88

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam.
Chciałabym się zapytać czy mogę oskarżyć mojego byłego chłopaka o:
1) nękanie art.107 KW oraz
2) zniewagę art.216 § 1 KK.
Sytuacja wygląda tak: w czerwcu br. ma się urodzić nasze dziecko - jednakże były partner wielokrotnie udowadniał mi, że nie nadaje się na ojca więc przestałam się z nim kontaktować. Dodam, że kontakt mamy przez internet ponieważ ja mieszkam w Poznaniu a on w Szczecinie. Wszelkie wcześniejsze rozmowy kończyły sie kłótnią i ogromnym stresem z mojej strony - co źle wpływa na ciążę (jestem na podtrzymaniu), poprosiłam więc grzecznie byłego partnera by się ze mną nie kontaktował, przynajmniej do czasu gdy urodzi się dziecko. On natomiast cały czas do mnie pisze, mało tego dziś napisał, że do mnie przyjedzie, podał dokładną datę. Powiedziałam mu po raz kolejny, że nie chcę aby się ze mną kontaktował a tym bardziej do mnie przyjeżdżał - on odpowiedział, że przyjedzie do kolegi (mojego sąsiada) i również przyjdzie do mnie. Powiedział również, że bedzie się ze mną kontaktował ponieważ będziemy mieli dziecko. Zdenerwowana powiedziałam mu, że jak narazie to pod względem prawa - do dziecka nie ma żadnych praw - nie ma dokumentu który by to potwierdził więc nie muszę wyrazić zgody na jego widzenia z dzieckiem. W tym momencie w moim kierunku poleciały różne epitety - nie będę tutaj ich cytować - jednakże zaznaczę, że są to słowa wulgarne oraz wulgarnie opisujące moją osobę a również podważające moją równowagę psychiczną. Na te epitety odpowiedziałam mojemu byłemu, żeby mi nie ubliżał - on mi powiedział - cytuję: "jak to nie, a jak mam cię traktować, jesteś..." - w miejscu kropek padły kolejne epitety. Rozmowa ta była prowadzona przez komunikator internetowy w związku z czym mam tą rozmowę na piśmie.
3) Czy mogę to załączyć jako materiał dowodowy w sprawie, zarówno w przypadku nękania jak i w przypadku zniewagi.
Bardzo proszę o odpowiedź.

Chciałam się również zapytać:
1) czy oskarżenie prywatne dotyczące zniewagi składane do sądu mam złożyć w sądzie zgodnym z miejscem mojego zamieszkania czy zgodne z miejcem zamieszkania byłego partnera
2) czy oskarżenie dotyczące nękania mam złożyć w komisariacie polcji u mnie czy w w miejscowości byłego.
Bardzo proszę o odpowiedź. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna a nie znam nikogo kto mogłby mi pomóc, a na adwokata mnie nie stać.

Powrót