Zniszczenie mienia

• Autor wątku Autor wątku karolina_2422
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina_2422

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób można zgłosić i gdzie zniszczenie mienia o wartości 400zł, a także w jaki sposób później toczy się postępowanie? Czy jest możliwe realne otrzymanie zadość uczynienia za wyrządzone szkody oraz czy ja jako osoba poszkodowana powinnam liczyć się z jakimiś wydatkami podczas trwania postępowania.

a na czym mialo polegac to zniszczenie mienia?

Chodzi tu o zniszczenie telefonu, a osoba która to zrobiła przez dłuższy czas twierdziła, że pokryje koszty naprawy, a jak przyszło co do czego, to zaczyna zmieniać zdanie. Koszt naprawy wynosi około 300/350 zł, a koszt nowego telefonu to 450 zł.

a w jakich okolicznościach było to zniszczenie telefonu?

Pewien czas temu zaczepiłam kolegę ukuciem w żebro, on chcąc mi oddać uderzył mnie w nogę (dokładnie w kieszeń gdzie miałam telefon - 3 miesięczny). w wyniku czego rozlał się wyświetlacz. Początkowo uzgodniliśmy polubowne rozwiązanie sprawy tzn. ja tracę gwarancje i żeby było taniej oddaje tel. nieautoryzowanego serwisu, a on pokryw koszt naprawy. Gdy znalazłam serwis gdzie w miarę tanio naprawią telefon on zaczął kręcić i wymigiwać się od jakiejkolwiek odpowiedzialności. Co ja mam zrobić w takiej sytuacji?? Bardzo proszę o poradę i przepraszam że pan musi się tak dopytywać ale ja jestem kompletnie zielona w te sprawy;). Świadków zdarzenia mam, oraz smsy w których umawialiśmy się jak załatwić sprawę z telefonem.

Brak znamion czynu zabronionego - przestepstwo z art. 288 par. 1 kk można popełnić wyłacznie umyslnie. Z opisu zdarzenia wynika jednoznacznie, że uszkodzenie telefonu zostało dokonane nieumyslnie.
Pozostaje ci droga postępowania cywilnego.

Czyli bez własnego wkładu finansowego, odzyskanie zadość uczynienia za niszczenie jest możliwe:(.
Dziękuję za odpowiedz.

Powrót