zniszczenie mienia

• Autor wątku Autor wątku ronik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ronik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jakiś miesiąc temu dopuściłem się zniszczenia mienia pewnej osoby.
Spisaliśmy oświadczenie że w przeciągu 21 dni pokryję koszty naprawy zniszczonych elementów (tu podane były te elementy). Wymieniliśmy się telefonami i miałem czekać na kosztorys prac. Oczywiście osoba poszkodowana nie złożyła wniosku o ściganie z art. 288KK. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnej informacji od osoby poszkodowanej a minęło już ustalone 21 dni. Czy wobec tego sprawa się przedawnia? Czy osoba poszkodowana może nadal domagac się ode naprawy mienia?

Pozdrawiam

to zależy jakiej wartości było to uszkodzone mienie

Na złożenie wniosku o ściganie ma bardzo dużo czasu.

Art. 101. § 1. Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:

1) 30 - gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa,

2) 20 - gdy czyn stanowi inną zbrodnię,

2a) 15 -- gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat,

3) 10 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata,

4) 5 -- gdy chodzi o pozostałe występki.

5) (uchylono).

§ 2. Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa, nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

§ 3. W wypadkach przewidzianych w § 1 lub 2, jeżeli dokonanie przestępstwa zależy od nastąpienia określonego w ustawie skutku, bieg przedawnienia rozpoczyna się od czasu, gdy skutek nastąpił.

§ 4. Przedawnienie karalności przestępstw określonych w art. 199 § 2 i 3, art. 200, art. 202 § 2 i 4 oraz art. 204 § 3, jak również przestępstw określonych w art. 197, art. 201, art. 202 § 3, art. 203 i art. 204 § 4, w przypadku gdy pokrzywdzonym jest małoletni -- nie może nastąpić przed upływem 5 lat od ukończenia przez pokrzywdzonego 18 lat.

metiu - a możesz mi powiedzieć od kiedy to uszkodzenie mienia jest przestępstwem prywatnoskargowym?

sorki ale nie miałem jak to usunąć

Art. 101. § 1. Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:

1) 30 - gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa,

2) 20 - gdy czyn stanowi inną zbrodnię,

2a) 15 -- gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat,

3) 10 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata,

4) 5 -- gdy chodzi o pozostałe występki.

5) (uchylono).

Powrót