Zniszczenie mienia

• Autor wątku Autor wątku Smutny1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Smutny1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Bedac pod wplywem alkoholu zniszczylem cudze mienie. Ofiara twierdzi ze poniosla szkody wysokosci 1 tysiaca zlotych. Bedac na policji policjant ktory kontaktowal sie zapewnie z prokuratorem powiedzial mi o 3 miesiacach na 3 lata zawiasów i dozor kuratora 3 lata. Ja sie dobrowolnie poddalem karze. Powiedzial mi ze w powinno przyjsc do mnie pismo z sadu. Jednak chcialbym to wszystko odwrocic mam te pieniadze jednak nie chce zawiasow i kuratora jak to zrobic pomozcie. I czy to normalne ze za wybicie szyby trafilem na dołek? Co za kraj. Do tego z poczatku ofiara mowila o 300zl jednak potem pomyslala ze warto chyba byloby na tym zarobic , eh.

Ostatnia edycja:
Smutny1 napisał:
Jednak chcialbym to wszystko odwrocic mam te pieniadze

Niestety żeby to odwrócić musiałbyś cofnąć czas, ale nawet za pieniądze tego nie zrobisz.

Ratuje cię sytuacja taka, w której poszkodowany dokona cofnięcia wniosku o ściganie. (Uszkodzenie mienia to przestępstwo ścigane na wniosek).

"(...)Ewentualne cofnięcie złożonego wniosku o ściganie wymaga spisania protokołu przyjęcia cofnięcia wniosku o ściganie w jednostce Policji prowadzącej Twoją sprawę i jest możliwe tylko za zgodą odpowiednich organów. Do czasu wniesienia aktu oskarżenia do sądu decyzję w tej sprawie podejmuje prokurator, który zgodę taką może wyrazić do czasu rozpoczęcia postępowania. Konsekwencją skutecznego cofnięcia wniosku jest umorzenie postępowania. Skuteczne cofnięcie wniosku oznacza uzyskanie zgody prokuratora lub sądu, a decyzja taka jest każdorazowo uzależniona od okoliczności konkretnej sprawy. Organ uprawniony do wyrażenia zgody, podejmując decyzję, uwzględnia zarówno interes pokrzywdzonego, jak i interes publiczny. Należy podkreślić, że jeśli cofnięto wniosek, to nie będzie można go złożyć ponownie(...).

Tekst źródłowy na stronie: http://www.policja.plockinfo.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=71

Dziekuje za odpowiedz ale czy dobrze zrozumialem to mam sie udac na policje czy do prokuratora? Naprawde genialne forum.

Ostatnia edycja:
smutny poddałeś się karze w 335 :) i dostałeś w sumie najlepszą z możliwych do "wyboru" to się ciesz (powinieneś mieć jeszcze obowiązek naprawienia szkody)
parovuz ma racje jeśli pokrzywdzony cofnie wniosek moze postępowanie być zakonczone
może ale nie musi bo prokurator lub sąd musi wyrazić zgodę
najlepiej "dogadać" się z pokrzywdzonym, zapłacić mu tyle ile wycenił szkodę
a na dołek mogłeś trafić skoro trafiłeś tym bardziej że byłeś pod wpływem alkoholu i niszczyłeś mienie
swoja drogą nawet jesli by pokrzywdzony obstawiał przy kwocie 300 zł to i tak jest to przestępstwo

A jak zwroce pieniadze pokrzywdzonemu to jako dowod tego co mam wziasc? Jego podpis pod oswiadczeniem ze otrzymal pieniadze starczy?

smutny teoretycznie to wystarczy zwykłe oświadczenie napisane i podpisane przez niego że otrzymał pieniądze
ale to ze mu zapłacisz to nie znaczy ze on musi cofnąć wniosek,
chociaż bądź dobrej myśli, jemu pewnie zależy jedynie na tym aby naprawić szybę

Powrót