Zniszczenie paczki przez kuriera siodemki

• Autor wątku Autor wątku furrblush
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

furrblush

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Prosze o pomoc poniewaz nie wiem co mam juz robic.3 miesiace temu kurier przywiozl do mnie paczke o wartosci 3000 zl byl to wzmacniacz gitarowy niestety caly polamany. Spisalem z kurierem protokol szkody wyslalem zdjecia o ktore prosili, pozniej dostalem list bym wyslal do nich poprawny numer konta bankowego w ciagu 2 tygodnni i tak tez zrobilem nawet za potwierdzeniem odbioru.Telefony nie pomagaja :/ kiedy dzwonilem pierwszy raz osoba odbierajaca telefon byla niekompetentna ledwie udalo sie ustalic pochodzenie paczki ,a kiedy staralem sie dzwonic pozniej odpalala sie automatyczna sekretarka, na maila nie odpowiadaja, aha nie ma mnie w polsce ale to chyba nie problem by tak znakomita firma nie mogla mi oddac moich pieniedzy skoro wszystkie formalnosci z nimi zalatwilem. Dodam jeszcze ze paczka byla ubezpieczona przez sklep guitar center w firmie axa direct.

@furrblush:

Zaraz... czy ja dobrze rozumiem - kupiłeś od sprzedawcy "X" towar, firma kurierska zawaliła, od razu podczas odbioru spisałeś protokół szkody i zamiast zgłosić się po zwrot pieniędzy do sprzedawcy chcesz je od firmy kurierskiej (z którą nie zwierałeś żadnej umowy)? Jeżeli tak to wygląda to dziwię się że w ogóle ktoś od kurierów z tobą rozmawia - bo nie jesteś dla nich stroną sporu (a przynajmniej tak się standardowo tłumaczą).

Standardowo po spisaniu protokołu zniszczeń, powinieneś zwrócić się do sprzedawcy, a dopiero on (osoba mająca umowę z firmą kurierską) do "Siódemki" z reklamacją.

Proponuję dokładniej opisać co i do kogo słałeś w tej sprawie :)

Pozdrawiam.

Wiec po kolei
1.W sklepie Guitar center kupiłem wzmacniacz który uległ awarii
2. Odeslalem wzmacniacz w orginalnym opakowaniu
4. Sklep guitar center odsyla naprawiony wzmacniacz i ubezpiecza paczke
5. kurier dostarcza moj sprzet podziurawiony i polamany w kartonie ktory wyglada jak szmata
6. Spisuje protokol szkody
7, dzwonie do guitar center gdzie mowia mi ze czekaja na protokol szkody... ktory ja zdazylem juz spisac
8.siodemka wysyla mi MAILA z prosba o wyslanie numeru konta bankowego
9.Dzis jest 15.08.2015 dostaje kolejnego maila z odpowiedzia ktorą dostala siodemka od axa direct.
Przepisze teraz tresc tej wiadomosci w nawiasach dodajac cos od siebie

W nawiazaniu do zgłozonych roszczen, dotyczacych zdarzenia Axa Tuir informuje iz w swietle zgromadzonych dokumentow (zdjecia zniszczonego oznakowanego kartonu i rozwalonego wzmacniacza) nie stwierdzono zaistnienia odpowiedzialnosci odszkodowawczej firmy siodemka sa oraz naszego towarzystwa w rozumieniu zawartej umowy ubezpieczenia nr ######
zgodnie z s 6 ust 5 ww umowy axa nie odpowiada za szkody powstale w przesylkach wskutek niewlasciwego och opakowania lub niewlasciwego zabezpieczenia przed uszkodzeniem na czas wykonania uslugi przez siodemka sa
Uprzejmie wyjasniam ze zgodznie z dokumentacja szkody przesylka nie posiada zadnych oznaczen min" ostroznie szkolo? ( posiada nawet klilka) nie posiada takze zadnyc hoznaczen "gora dol" nnalezy miec na uwadze ze przy doreczeniu przesylki nie stwierdzono takze zadnego uszkodzenia opakowania zewnetrznego ( to byla podarta szmata a nie pudelko ) co wyklucza niewlasciwe traktowanie przesylki w czasie wykonywania zwyklych czynnosci.
Dalej pisza same brednie.
Koniec co moge z tym zrobic?

Ogólnie dlaczego ty się tym zajmujesz a nie nadawca paczki?

Powrót