Z
zama13
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Mam dość duży problem. Mianowicie, kilka dni temu byłem ze znajomymi u kolegi na basenie. Siedzieliśmy sobie, wszystko w porządku. Po chwili wpadliśmy na pomysł wrzucenia kolegi do basenu. Wyjeliśmy mu telefon z kieszeni, zdjeliśmy buty i wrzuciliśmy tylko w spodenkach i bluzce. Nic się nie stało, wszystko było ok. Po jakimś czasie wrzucamy drugiego kolegę. Ja trzymałem go również i go wrzucałem. W momencie kiedy go wrzuciłem, dosłownie po upływie 2-3 sekund koleżanka popchnęła mnie do basenu. Pech chciał, że wpadłem razem z telefonem. Na Jej nieszczęście wartym 2000 zł. Telefon się zalał i nie działa. Ona teraz chcąc uniknąć odpowiedzialności uzgodniła z innym chłopakiem, że wrzucili mnie razem. Nie licząc tej dwójki( dziewczyny która mnie wrzuciła i tego chłopaka który twierdzi, że wrzucili mnie wspólnie) były jeszcze 3 osoby i ja. Jeden kolega siedział w tym czasie w altance i nie widział sytuacji kiedy mnie wrzucono do basenu. Za to dwóch innych doskonale widziało że wrzuca mnie tylko dziewczyna(chłopak który twierdzi że też mnie wrzucił stał 1m dalej). Ja wpadając do basenu odwróciłem głowę i widziałem tego chłopaka stojącego metr ode mnie i od tej koleżanki która mnie wrzuciła z rękoma opuszczonymi( nie pomagał jej mnie wrzucać). Telefonu nie da się odesłać na gwarancję ani zrobić nic innego. Zaproponowałem, że dam jej tego z którym mnie wrzuciła, a od Niej chce taki sam telefon tyle że nowy z gwarancją roczną(czyli tyle ile pozostało mi jeszcze na tej gwarancji). Mój( ten z którym wpadłem) miał dokładnie 4 miesiące, był sprawnym i nie ma praktycznie żadnych zewnętrznych śladów użytkowania, więc w stanie prawie idealnym. Posiadam na niego gwarancję ponad rok, dlatego chcę od Niej nowy aby mieć pewność, że na nowym też będę miał gwarancję. Mam wszystkie dokumenty zakupu itp. Telefon był wzięty z sieci Play na 2 letnią umowę. Minął rok od daty kupna telefonu( podałem, że mój ma 4 miesiące, gdyż po kilku miesiącach od zakupu został w serwisie wymieniony na nowego, gdyż tamten uległ awarii). Pozostał jeszcze rok do spłacania tego telefonu, a ja posiadam niedziałający, niesprawny telefon. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Proszę o rzeczowe odpowiedzi, ludzi zorientowanych w tej kwestii w świetle prawa. Z góry ogromne podziękowania.