Zniszczona alufelga z ubezpieczenia OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku Wolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
W październiku miałem kolizję drogową z nie mojej winy. Naprawa jest dokonywana z OC sprawcy.
W kolizji m.in została uszkodzona jedna alufelga i opona. Z oponą nie ma problemu bo można taką dokupić, ale co z alufelgą której już nie można nigdzie kupić bo ten model już nie jest produkowany od kilku lat.
Czy należy mi się nowy komplet 4 sztuk alufelg ?
Przecież nie dokupię jednej z innego modelu :confused:
Proszę o pomoc bo po świętach muszę rozmawiać z TU sprawcy kolizji.

no niestety - skoro uszkodzona zostala jedna alufelga, to komplet 4 sie nie nalezy:(
JEsli nie ma mozliwosci przywrocenia do stanu sprzed szkody to ubezpieczalnia wyplaci Ci w gotowce rownowartosc tej jednej alufelgi.
Jakkolwiek by to nie wygladalo, ze bedziesz musial sporo dolozyc, aby kupic komplet to jest zgodnie z prawem.
Uszkodzona jest jedna i nalezy sie zwrot jednej

W zasadzie jest tak jak pisze bochenek, jednakże gdybyś prowadził DG to mógłbyś postarać się coś ugrać. Mianowicie na pewnym forum trafił się gość, który też miał tego typu kolizję, ale że prowadził DG związaną z rzeczoznawstwem napisał odwołanie, że jeżdżenie z różnymi felgami obniża jego wiarygodność i zaufanie klientów, które jest w jego zawodzie bardzo ważne, więc nie może sobie na to pozwolić i oczekuje rekompensaty za 4 felgi. I dostał. Zwrócił oczywiście pozostałe 3 felgi dobre ubezpieczycielowi i przedstawił fakturę za nowe.

Wiem że temat historyczny, ale dokończę to co zacząłem.
Ubezpieczyciel zgodził się na zakup czterech nowych felg aluminiowych w przyzwoitej cenie jakie były w styczniu 2010 roku. Nie szalałem obawiając się niezaakceptowania ceny lub dopłaty z mojej strony dlatego kupiłem felgi w cenie coś pomiędzy 1200 a 1300 zł. Po przesłaniu faktury do TU pieniążki zostały zwrócone mi na konto. Także sprawa dla mnie zakończyła się pomyślnie.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka w tych pandemicznych czasach.

Powrót