Zniszczone ogrodzenie

• Autor wątku Autor wątku Munir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Munir

Stały bywalec
Odpowiedzi
759
Szkoda powstała w wyniku uderzenia auta w ogrodzenie, auto miało opłacone oc z sprawami formalnymi wszystko jest ok. Problem jest następujący:
TU wyceniło szkodę po znacznie zaniżonych stawkach (mam kosztorys, gdzie za roboczo godzinę są przyjęte śmieszne stawki, zaniżone ceny elementów ogrodzenia tj. napędy, cegły itp.) Rozmowa z osobą likwidującą szkodę nie przyniosła żadnych efektów (grochem o ścianę), odpowiedź nie bo nie. Teraz zastanawiam się co zrobić, czy lepiej bezpośrednio znaleźć rzeczoznawce majątkowego, który wyceni szkodę i wysłać z tym dokumentem wezwanie do zapłaty różnicy pomiędzy kwotą wypłaconą, a kwotą do wypłaty czy może spokojnie zlecić przygotowanie kosztorysu firmie budowlanej, która wprowadzi swoje stawki. Chcę podjąć jedną, a dobrą decyzję dlatego żeby mieć później bardziej korzystne dokumenty dla sądu. Co radzicie?

Munir napisał:
TU wyceniło szkodę po znacznie zaniżonych stawkach (mam kosztorys, gdzie za roboczo godzinę są przyjęte śmieszne stawki, zaniżone ceny elementów ogrodzenia tj. napędy, cegły itp.)

Sądzę, że ta uchwała SN powinna Ci pomóc:
Jak podkreślił Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 13 czerwca 2003 roku w sprawie o sygn. akt III CZP 32/03 (opubl. M. Prawn. 2004/2/81) „odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie pojazdu mechanicznego obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu, ustalone według cen występujących na lokalnym rynku".

W uzasadnieniu powyższej uchwały Sąd Najwyższy podkreślił, iż poszkodowanemu przysługuje wybór odpowiedniego warsztatu naprawczego, któremu powierzy on dokonanie naprawy uszkodzonego pojazdu. Warsztaty te mogą posługiwać się różnymi cenami w zakresie tych samych lub podobnych prac naprawczych. Co więcej, ceny te mogą odbiegać w odpowiedniej skali od cen stosowanych przez warsztaty naprawcze działające na odpowiednim rynku lokalnym (np. na terenie określonego miasta lub gminy). Jeżeli zaś nie kwestionuje się uprawnienia do wyboru przez poszkodowanego warsztatu samochodowego mającego dokonać naprawy, dla określenia wysokości należnego odszkodowania miarodajne powinny być ceny stosowane właśnie przez ten warsztat naprawczy.

Dziadziuś, dzięki serdeczne!

Ok, ale zastanawiam się jak to jest, nie mam kasy żeby wyłożyć na naprawę ogrodzenia, a firma budowlana nie chce mnie kredytować i może przedstawić jedynie kosztorys i ofertę wykonania usługi. O żadnych fakturach nie ma mowy gdyż pierw pieniądze, a następnie naprawa.

Druga sprawa, przecież ja nie muszę wszystkiego naprawiać ale powinienem dostać rekompensatę za pełną szkodę, a nie tylko za to co naprawię, prawda?

Jakie będzie rozsądniejsze rozwiązanie w obecnej sytuacji, firma z lokalnego rynku która wystawi kosztorys i ofertę czy może rzeczoznawca majątkowy?

Niezależnie jaki wariant wybierzesz, na Twoim miejscu w pierwszej kolejności dokonałbym rozeznania w stawkach za roboczogodzinę i cenach za materiały na Twoim terenie. To plus wycena zrobiona przez Twojego rzeczoznawcę lub nawet firmę budowlaną, byłoby konkretną podstawą do podważenia kosztorysu ubezpieczyciela.

Dziadziuś napisał:
na Twoim miejscu w pierwszej kolejności dokonałbym rozeznania w stawkach za roboczogodzinę i cenach za materiały na Twoim terenie.

Dokładnie tak zrobiłem. Następnie porównuję z kosztorysem TU, a tam takie rodzynki jak roboczo godzina = 11,6 zł, idę do firmy remontowo budowlanej (średniej klasy) dostaję informację, że takie prace to ok. 20 zł roboczo godzina, kolejnym rodzynkiem jest stawka za urządzenie (siłowniki do bramy) TU przyjęło 2.475,00 zł, idę do sklepu dostaje informację że cena ok 3.500,00 zł z montażem i tak wiele innych. Dzwonie piszę maile do likwidatora dostaję odpowiedź, że taki kosztorys przyjęli zgodny z ich wytycznymi w systemie i koniec. W takim razie gram va bank i mówię zróbcie mi to wszystko za te pieniądze, kupcie uszkodzone urządzenia itd., odpowiedź jest, że TU zajmuję się likwidacją szkód, a nie budowlanką i zakupami.

Także mam straszną chęć pozwać ich do sądu i tak zrobię tylko chce to zaplanować jak najlepiej dla mojej sytuacji. Wystarczy mi kosztorys z firmy i oferta sklepu na urządzenia, czy pewniej i bezpieczniej będzie zlecić wycenę niezależnemu rzeczoznawcy majątkowemu? A może jakaś trzecia droga?
Wiadomo, że pierw ich wezwę do zapłaty, ale co będzie mocniejsze kosztorys i oferta czy wycena rzeczoznawcy?

Proponowałabm zacząć od kosztorysu i oferty, bo za wycenę rzeczoznawcy bedziesz musiał zapłacić

Anna P. napisał:
bo za wycenę rzeczoznawcy bedziesz musiał zapłacić

Oczywista sprawa, ale TU będzie zobowiązane zwrócić te wydatki, prawda? Ogólnie to zależy mi też na czasie i tak sobie myślę, że w przypadku gdy po wezwaniu do zapłaty gdzie podstawą będzie wycena rzeczoznawcy TU nie zapłaci, to złoże pozew do sądu. Domniemywam, że sąd może oprzeć orzeczenie o wycenę rzeczoznawcy, a w przypadku oferty i kosztorysu tak może nie być. Dobrze myślę czy praktyka jest inna?

Ja bym wnioskował w pozwie o dopuszczeniu dowodu - biegłego rzeczoznawcy.
Uprawdopodobnił bym kosztorysem, ofertami.

Ostatnia edycja:
korf właśnie też nad tym się zastanawiam, dzięki!

Wiadomo jest, że ogrodzenie nie może być taki długi okres zniszczone. W połowie już naprawiłem, jeszcze zostało parę rzeczy poprawić. Nie brałem faktur bo nie wszystko było nowe, robocizna moja i pomoc kolegi. Interesuję mnie to w przypadku sprawy sądowej i dowodu z opinii biegłego rzeczoznawcy, jak w takiej sytuacji biegły oceni rozmiar szkody, jeżeli do czasu sprawy wszystko będzie poprawione?

Ogólnie z pozycjami w kosztorysie przedstawionym prze TU się zgadzam ale tylko co do zasady, ponieważ wiele cen jest zaniżonych, tak samo jak ilość pewnych elementów np. cegła.

Czy biegły będzie mógł sporządzić taką opinie na podstawie kosztorysu TU?

Jak należy postrzegać taką sytuację: zniszczone urządzenia zostały wycenione na 2.475,00 zł, cena najtaniej na allegro 2.600,00 zł (bez montażu), cena katalogowa w sklepie w mojej miejscowości 3.500,00 z montażem?

Ja wiem że nikt tu nie jest wróżką (sam tak kilka razy pisałem) ale na ile jest prawdopodobne, że gdy przedłożę TU kosztorys firmy remontowej i ofertę z sklepu na urządzenie to zastosują się do powyższych dokumentów i dokonają dopłaty?

Powrót