Zobowiązania byłej żony .

• Autor wątku Autor wątku marta566
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta566

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Sąd cywilny poszukuje mojego byłego męża z powodu zadłużeń. Otrzymałam pismo w którym sąd zobowiązuje mnie do podania adresu domku letniskowego, którego mój były mąż jest właścicielem. CZY sąd ma do tego prawo ? Czy nie powinien korzystać z służb i urzędów które są do tego powołane a nie wykorzystywać byłą żonę do pozyskiwania danych ? A jak ma się do tego RODO ?

Rodo ma się nijak do tego, jeżeli sąd zadaje ci pytanie, to jesteś zobowiązana odpowiedzieć zgodnie ze swoją wiedzą. Jak nie znasz adresu to nikt cię nie zmusza do jego poszukiwania

Ok tylko po to się rozwiodłam kilka lat temu żeby nie mieć z byłym mężem nic wspólnego. Pytanie brzmi czy sąd przysyłając mi już dwa razy zapytania nie przekracza swoich kompetencji. Były mąż płaci podatki, pracuje to chyba tam sąd powinien kierować zapytania a nie do byłych żon.

marta566 napisał:
Ok tylko po to się rozwiodłam kilka lat temu żeby nie mieć z byłym mężem nic wspólnego.
Sytuacja jest nietypowa, czy może Pani napisać jaką podstawę prawną podał sąd?

Sad nie podał żadnej podstawy prawnej za to qtznaczyl mi 14 dni na odpowiedź.

Jesteś pewna, że to sąd? W swoich wezwaniach zawsze podaje podstawę prawną

Lovor napisał:
Jesteś pewna, że to sąd? W swoich wezwaniach zawsze podaje podstawę prawną

Pytanie jest conajmniej nie na miejscu, podobnie jak poprzednia Twoja odpowiedź. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia to po prostu nie pisz Lovor. Wyobraź sobie że ja też skończyłam administrację i sąd jako instytucja jest mi znana ale tam pracują tylko ludzie i zdarza im się popełniać błędy dlatego chciałam się poradzić na tym forum.

Powrót