Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam, w kwietniu sprzedałem 100% udziałów w sp z o.o. Spółka którą zarządzałem nie zapłaciła VAT-7 za styczeń i luty razem ok. 8 tys zł, ale w marcu nastąpiła nadpłata ok 8 tys zł czyli bilans 1go kwartału = zero. Obecnie spólka wysłała do mnie przedsądowe wezwanie do zapłaty VATu za styczeń i luty (tych 8 tys zł) powołując się na KC art. 476. Osoba kupująca spółkę wiedziała o tej zaległości oraz marcowej nadpłacie. Czy mają prawo do tego ? Jak powinienem odpowiedzieć ? Proszę o podpowiedź
W przesłanej korespondencji autor napisał do mnie imiennie, bez funkcji itd.
Odbieram to jak korespondencja do byłego Prezesa (jedynego członka zarządu)
No to jeśli tam jest tylko to o czym mówisz to możesz sprawę zignorować. Za zobowiązania odpowiedzialna jest Spółka, lub ew. zarząd, ale tylko wobec US. Tym co kupili spółkę nic nie jesteś winien.
No własnie i ja przeciez byłem w zarządzie i jest to zobowiązanie wobec US.
Podobno US zablokował konto spółki i sciągnął sobie tą kwotę, jedna wydaje mi się ze mimo to - tak jak piszesz - nie powinienem się aż tak tym przejmować.
Zarząd z tego co wiem odpowiada za zobowiązania wobec US i ZUS ?
Tutaj właśnie powstaje pytania czy za wszystkie zaległosci wobec tych urzedów odpowiada stary zarząd pomimo ze spółka działa i jest wypłacalna ?
witam!!
Mam pytanie w podobnym tonie.Otóż bliska mi osoba była do niedawna prezesem w spółce z.o.o.-dodam ze właściwie był tam ustawiony jako "figurant"( niewielki miał wybór) a władze sprawował właściciel spółki. Właściciel nie dokonywał od listopada zapłat za vat i zus.Skarbówka próbowała dostać sie do siedziby firmy tam jednak znajduje sie jedynie skrzynka pocztowa i żadne pisma z urzędów nie były odbierane przez prezesa i właściciela i wracały do urzędów.W kwietniu skarbówka zajeła środki na koncie i od tej pory jest ono blokowane.W czerwcu właściciel dokonał zmiany w KRS i sam siebie mianował prezesem wiec mój znajomy nie pełni już tej funkcji.Kilka dni temu zadzwonili do mego znajomego ze skarbówki z pytaniem o obecnego prezesa i jego mienie. Chcą dokonać zajęcia mienia bo na kontach pustki.I tu pojawia się moje pytanie czy mój znajomy jest odpowiedzialny za długi podatkowe za okres w którym pełnił funkcje prezesa czy w tej chwili odpowiedzialność za długi ponosi jedynie nowy prezes?( gdy znajomy przejmował tę funkcje poprzedni prezes także pozostawił długi podatkowe).Nowy prezes dogadywał się ze skarbówka że będzie dokonywał wpłat w ratach ,no ale jak widać nie regulował zobowiązań i chcą już szukać jego mienia?Proszę o jakieś informacje czy mój znajomy powinien sie obawiać czy tez nie koniecznie.