Zobowiązania podatkowe / finansowe w Polsce i ich egzekucja za granicą (UE + poza UE)

• Autor wątku Autor wątku lapierre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lapierre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Przejdę od razu do rzeczy.
Istnieje duża szansa, że zostanę pozwany o nieudokumentowany handel na duże kwoty(okres kilku lat).
Kolejny problem to szansa, że będę zmuszony do oddania pewnej osobie (w ramach ewentualnego przegranego procesu sądowego) pieniądze. Nie zawracałbym sobie tym głowy gdyby nie kwoty, które są "dosyć" duże...a ja jestem młody i nie chciałbym mieć jeszcze większych problemów szczególnie podczas zakładania działalności / pracy gdzieś w Polsce.

I teraz kilka pytań:
- co tak na prawdę mi grozi w przypadku nieudokumentowanego handlu?
- co mi grozi w przypadku dostania wyroku sądowego o oddanie dużej sumy, której nie oddam?

Powyższe pytania nie dotyczą prawa międzynarodowego...ale z tym związane jest moje kolejne, najważniejsze pytanie: Jak ma się "ucieczka" z tych 2 "przestępstw" poza Polskę? Interesuje mnie UE, jak i poza UE. Czy w przypadku polegnięcia w obu powyższych przypadkach, będę mógł normalnie funkcjonować w innych krajach (praca, życie, ...) ? Tzn, czy Polskie instytucje będą miały moc poza Polską oraz czy będą one miały wpływ np. na egzekucje tych pieniążków, blokady moich zagranicznych kont, narobieniem problemów w miejscu w którym będę pracował itd.

Bardzo proszę o odpowiedź. Wiem, że post jest dość niekonkretny, ale postaram się odpowiedzieć w miarę precyzyjnie na każdą odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie!

Ostatnia edycja:
Powrót