Zobowiązania spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku arczi_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczi_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

W ubiegłym roku wystąpiłem ze spółki cywilnej (najpierw zmniejszyłem w niej swój udział a następnie wystąpiłem całkowicie) spółka posiadała jako aktywa majątek w postaci towarów przeznaczonych do sprzedaży oraz maszyny umieszczone w środkach trwałych. Po stronie pasywów spółka posiadała linię kredytową, którą mój wspólnik dobrowolnie przejął (Umowa o przejęciu długu w banku). Występując ze spółki nie sporządziliśmy pisemnego podziału majątku. W związku z tym moje pytanie brzmi: czy mam prawo w tym momencie domagać się wydania przez wspólnika połowy majątku (gdy spółka ten majątek nabywała byłem jej udziałowcem w 50%) i czy wspólnik gdy zgłoszę takie żądanie ma prawo tego majątku bądź jego wartości mi nie wydać zasłaniając się umową o dobrowolnym przejęciu długu.

Dziękuję za informacje

Czy spółka cywilna uległa rozwiązaniu?z wypowiedzi zdaje sie wynikać, że po wypowiedzeniu w spółce pozostał tylko jeden wspólnik a to skutkuje rozwiązaniem spółki cywilnej. Jeżeli tak to, należało dokonać rozliczenia wg następujących zasad:

wspólnikowi zwraca się w naturze rzeczy, które wniósł do spółki do używania oraz wypłaca się w pieniądzu wartość jego wkładu oznaczoną w umowie spółki, a w braku takiego oznaczenia - wartość, którą wkład ten miał w chwili wniesienia. Nie ulega zwrotowi wartość wkładu polegającego na świadczeniu usług lub na używaniu przez spółkę rzeczy należących do wspólnika.

Pozostałą nadwyżkę wspólnego majątku dzieli się między wspólników w takim stosunku, w jakim uczestniczyli w zyskach spółki.

W związku z tym, że spółka (wspólnicy) mieli kredyt, to kredyt ten powinien jako dług być spłacony z majątku spółki. Zatem spółka powinna spieniężyć posiadanych majątek i przeznaczyć go na spłatę kredytu. Za pozostałą niespłaconą część odpowiadaliby wobec banku wspólnicy solidarnie całym swoim majątkiem. Z uwagi na to, że dług spółki został przejęty przez jednego ze wspólników to miał on prawo majątek spółki przeznaczyć na spłatę kredytu, jest to bowiem wyrazem rozliczenia się wspólników po zakończeniu działalnośći w ramach umowy spółki cywilnej i wspólnicy są tym związani. Gdyby wspólni nie przejął na siebie całego majątku to odpowiadałabyć za niespłacony kredyt spółki ze swojego osobistego majątku (odrębnego jak i objętego wspólnością majątkową małżeńską).

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuje za odpowiedź,

Tak, spółka uległa rozwiązaniu w momencie jej rozwiązania nie został sporządzony jakikolwiek dokument ustalający podział majątku

Reasumując: w tym momencie nie mam możliwości wnioskowania do wspólnika o zwrot mojego wkładu własnego (był on wyrażony w pieniądzu w umowie spółki) jak i 50% majątku (towar +środki trwałe) gdyż w przypadku takiego żądania ma on prawo powołać się na przejęcie przez niego kredytu w banku.

Odwracając sytuację; czy wspólnik w tym momencie może wnioskować o zwrot połowy zobowiązania które on dobrowolnie przejął, stwierdzając np. że majątek jak i wkład własny nie był wystarczający aby pokryć zobowiązanie w stosunku do banku?

Sytuacja jest troszkę skomplikowana; uczestnicząc w spółce cywilnej prowadziłem równocześnie jednoosobową działalność, spółka wzięła w leasing maszyny służące do sprzedaży napojów, które po zakończeniu umowy leasingowej ze względu na obowiązujące wówczas przepisy nie mogły zostać wszystkie przez tę spółkę wykupione. W związku z tym część maszyn została wykupiona przeze mnie jako osobę prowadzącą jednoosobową działalność. W momencie rozwiązywania spółki ustaliliśmy iż część maszyn zostanie przeze mnie przejęta (były to akurat te maszyny które zostały przeze mnie wykupione). W związku z tym nie sporządziliśmy umowy o przekazaniu tych maszyn gdyż teoretycznie maszyny te znajdowały się w moim posiadaniu. Maszyna o którą głównie tutaj chodzi była wykorzystywana w jednej ze szkół, z którą spółka miała podpisaną umowę najmu powierzchni pod wykorzystywanie dla tej maszyny, w momencie rozwiązania spółki umowa najmu ze szkołą została rozwiązana, następnie ja podpisałem taką samą umowę (jako osoba prowadząca jednoosobową działalność) i wykorzystywałem normalnie maszynę przez okres około pół roku.

Pewnego dnia w szkole pojawił się mój były wspólnik i zabrał bez mojej wiedzy tą maszynę powołując się na dokumenty rozwiązania spółki cywilnej.

Zgłosiłbym sprawę normalnie na policję jako kradzież z tym że problem polega na tym iż nie posiadam już w archiwum dokumentu wykupu tych maszyn od firmy leasingowej (miało to miejsce w 2001r), posiadam tylko książkę przychodów i rozchodów w której widnieje zakup od tej firmy. Wspólnik natomiast posiada faktury zakupu na identyczne maszyny i na te faktury się powołuje.

Wiem że sytuacja jest zagmatwana i nie bardzo wiem w jaki sposób ją rozwiązać aby odzyskać należny mi majątek.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Powrót