Zobowiązania wobec niemieckiej kasy ubezpieczeniowej

• Autor wątku Autor wątku Manne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,

Na początku tego roku wróciłem z kilkuletniej emigracji w Niemczech, gdzie byłem zatrudniony na umowę o pracę na czas określony. Wracając na ojczyzny łono zapomniałem wymeldować się ze swojej ubezpieczalni zdrowotnej (Techniker Krankenkasse). We wrześniu dostałem wiadomość od kolejnego najemcy lokalu, w którym mieszkałem, że na moje nazwisko przyszły wezwania do zapłaty zobowiązań wobec ubezpieczalni na łączną kwotę 4,5 tysiąca euro. (nie mam pojęcia wg jakiej taryfy naliczanej). Natychmiast skonsultowałem się z ubezpieczalnią próbując wyjaśnić tę sprawę, ale ta nie jest skora do żadnej ugody i nawet raczyła w swej wyrozumiałości dla mojej sytuacji zagrozić powołując się na polsko-niemiecką umowę o zabezpieczeniu społecznym z 1990 roku.
Jestem zarejestrowany w Polsce jako bezrobotny i kończą mi się zaoszczędzone środki, zatem zapłata całej sumy nie jest w tej chwili możliwa.

Czy ktoś zechciałby mi poradzić, co powinienem uczynić w tej sytuacji.

Dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam

Mikołaj

Pierwsze pytanie: wymeldowales sie w urzedzie meldunkowym wyjezdzajac do Polski? Jesli tak, powinienes miec zaswiadczenie o wymeldowaniu sie na pobyt staly ´za granica, wtedy nie podlegalbys ubezpieczeniu niemieckiemu.

Kwote wyliczono ci na podstawie zarobkow z pracy poprzedniej. Jesli od momentu wyjazdu nie pracowales i mozesz to udowodnic, to moga ci naliczyc w zasadzie tylko ok. 165 euro miesiecznie, co da w sumie o wiele nizsza kwote.

Kiedy zarejestrowales sie jako bezrobotny w Polsce? Od tego momentu podlegasz przeciez pod polskie ubezpieczenie zdrowotne, a nie mozna byc ubezpieczonym w dwoch krajach jednoczesnie.

Jesli sie nie wymeldowales w urzedzie meldunkowym, sprobuj to zrobic teraz wstecznie, jest to co prawda trudno i ew. dostaniesz grzywne administracyjna za niedpolenienie obowiazku meldunkowego, ale ta grzywna bedzie nizsza niz skladki w TK

Powrót