Zobowiązania zamkniętej działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku przemek1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Jako młody i niedoświadczony człowiek, założyłem działalność gospodarczą w dniu 01.09.2010 r. Działalność zamknąłem 31.01.2011 r.
W czasie prowadzenia działalności podpisałem pewne zobowiązania (np. umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych - internet i telefon stacjonarny). Zamykając działalność byłem już bez grosza przy duszy. Aktualnie zarabiam 1000 zł/mc i nie jestem w stanie spłacić zaległych firmowych zobowiązań, wynoszących kwotę 10000 zł.
Czy jest jakaś możliwość uniknięcia zapłaty owych zobowiązań?
Umowy były podpisywane na firmę.
Pozdrawiam

Jeżeli prowadziłeś działalność gospodarczą jednoosobową to umowy podpisywałeś TY i odpowiadasz całym swoim majątkiem za te zobowiązania, nie ma znaczenia że działalność jest zlikwidowana i zobowiązania dotyczą towarów i usług zakupywanych do działalności. Jeśli pracujesz (osiągasz dochody) i posiadasz jakikolwiek majątek ruchomy lub nieruchomy to komornik Cię znajdzie.

Chodzi mi konkretnie o umowę z firmą Procreate, która miała być na darmowe pozycjonowanie, teraz natomiast żądają odemnie 10000 zł.. czy udało by mi się jakoś wybronić z tej umowy?
Hotfile.com: 1-CLICK Dateihoster: procreatecenzura001.pdf

Słyszałem też o czymś takim jak ogłoszenie upadłości, jednak nie rozumiem czy mogę to zrobić oraz czy to by cokolwiek dało?

Ostatnia edycja:
Powrót