zobowiązanie do dopłaty

• Autor wątku Autor wątku krokodyl2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krokodyl2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich.

W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia.

I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego.

Chcę się po prostu dowiedzieć jaka to ma być umowa oraz fajnie, gdyby ktoś od razu mógł mi podesłać wzór do wydruku i najlepiej w formacie pdf.

Jeśli zły dział to przepraszam. Pozdrawiam.

Mam zamiar spisać umowę
Taka umowa w żaden sposób nie zabezpiecza.
wolałbym, aby to była umowa jednostronna
Skoro to umowa kupna sprzedaży, gdzie stronami są kupujący i sprzedający, to wymaga akceptacji obu stron. Jednostronna będzie nieważna.
od razu mógł mi podesłać wzór do wydruku i najlepiej w formacie pdf.
Będziesz się męczył z wydrukiem. Od razu żądaj druku :-D .

Reset321 napisał:
Skoro to umowa kupna sprzedaży, gdzie stronami są kupujący i sprzedający, to wymaga akceptacji obu stron. Jednostronna będzie nieważna.

Ok, rozumiem. A ta dwustronna umowa kupna sprzedaży to ma jakąś dokładną nazwę? Bo nigdzie jej nie mogę znaleźć. Wyszukałem tylko jedną, ale dotyczy ona transakcji samochodu. Nie wspomniałem o tym w pierwszym poście, więc doprecyzuję, że chodzi o dopłatę do działki. Pozdrawiam.

krokodyl2000 napisał:
więc doprecyzuję, że chodzi o dopłatę do działki
prosze dokładnie doprecyzować, bo rodzaj czynności ma wpływ na formę, w której ta czynność ma byc dokonna.

Może panu nie chodzi o umowę, bo jak rozumiem, jakas umowa musiała już zostać zawarta, skoro jest jakas "dopłata", tylko o zabezpieczenie - może więc weksel?

kori2021 napisał:
jakas umowa musiała już zostać zawarta

Tak. Akt notarialny został już sporządzony i będzie podpisany. Mianowicie kupujący bierze działkę z budynkiem + pole obok (również moje). Za działkę zapłaci w tym tygodniu, a za pole poprzysiągł w ciągu 12 miesięcy. Tak więc można by inaczej rzec, że zaciąga względem mnie zobowiązanie, lecz ja chcę to mieć koniecznie udokumentowane na dodatkowym papierze*.

*na papierze, czyli ciągle mówimy o pozostałej kwocie, która ma być spłacona w ciągu 12 miesięcy

Jednostronna będzie nieważna.

Wracając jeszcze na chwilę do pańskiego zdania. Dlaczego podpis musi być dwustronny, skoro to strona kupująca jest zobowiązana do zapłaty całości kwoty? Przecież ja nie mam wobec niej żadnych innych zobowiązań.

Pomyśl o ustanowieniu hipoteki na nieruchomości za którą ma zapłacić za rok. To jest najbezpieczniejsze zabezpieczenie. Nawet jak ją zbędzie i tak sięgniesz po hipotekę. Notariusz wszystko ogarnie.

A jak to jest "najbezpieczniejsze" zabezpieczenie to są możliwe jakieś inne opcje jeszcze? Pozdrawiam.

W innych opcjach kasę możesz oglądać tylko na papierku. Nawet sądowym.

Wierzę, że kupujący mnie nie wrobi w balona, bo to też nie jest jakaś duża suma do zapłaty w ciągu 12 miesięcy, jednak w dalszym ciągu nie otrzymałem satysfakcjonującej odpowiedzi na zadane wcześniej pytanie. Gdyby ktoś miał coś jeszcze do dodania to prosiłbym o wyczerpującą wypowiedź. Ja już wszystko ze swojej strony powiedziałem.

btw. myślałem też o wekslu in blanco: http://dsm.usz.edu.pl/wp-content/uploads/WZÓR-weksel-in-blanco-MM-1.pdf

Co weksel ma sprawić? Jak dłużnik pozbędzie się majątku, zostanie goły i wesoły to żaden weksel nie sprawi, że przez okno wpadną mu pieniądze. Natomiast przy hipotece, każdy nowy właściciel nieruchomości zabezpieczonej hipoteką, staje się Twoim dłużnikiem rzeczowym.

Zakładam, że akt notarialny dotyczył wszystkich nieruchomości.
Jak była w nim określona forma płatności i czas ?

Witam. Temat jest nieaktualny, ponieważ transakcja dotycząca zakupu działki i pola została sfinalizowana już jakiś czas temu. Ze znajomym dogadaliśmy się prywatnie. Oczywiście na papierze. On się zobowiązał i obyło się bez jakichkolwiek problemów. Pozdrawiam. ;)

Powrót