zobowiązanie oskarżonego - i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Ola1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ola1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mój ojciec wyrokiem sądu z art. 207 kk został między innymi "zobowiązany do opuszczenia lokalu mieszkalnego (.......) zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonymi w terminie 2 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku" . Komornik odmawia wykonania tej egzekucji, ponieważ "nie ma nakazu eksmisji". Dodam, że ponadto w wyroku jest również zobowiązanie do poddania się leczeniu psychiatrycznemu oraz dozór kuratora sądowego. Ojczulek się nie leczy, z domu się nie wyprowadził pomimo tego, że termin minął. Co mam dalej z tym fantem robić?
Nie wytrzymuję mieszkania wspólnie z wariatem. Pomocy ! Jestem bezradna.
Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc.

A czy sąd skazał ojca na karę pozbawieniu wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania?

Tak, 1 rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata

Jeśli ojciec nie wykona w terminie 2 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku obowiązku opuszczenia lokalu, jeśli nie podda się leczeniu i nie bedzie stawiał się u kuratora napisz do sądu, iż obowiązków nie wypełnia. Wówczas sąd może zarządzić wykonanie kary i pewnie to zrobi

Jaki charakter ma mieć to pismo do sądu? Pozew o wykonanie kary? Informacja dla wydziału karnego (?), że ojciec nie wypełnia obowiązków wynikających z wyroku ? składa się to pismo w biurze podawczym czy u kuratora sądowego ? Mam zero pojęcia o takich procedurach.
Lex'ior baaardzo dziękuję !

Wystarczy by w treści była informacja o niewykonaniu obowiązków orzeczonych przez Sąd, gdyż liczy się treść nie nazwa dokumentu. Tak, złóż na biurze podawczym Sądu

Serdecznie dziękuję Lex'ior ! Bardzo, ale to bardzo mi pomogłeś. Wyrazy szacunku ! Zabieram się do pisania. Ola

Powrót