Zobowiązanie Sądu do odpowiedzi -zażalenie .

• Autor wątku Autor wątku blazej42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej42

Użytkownik
Odpowiedzi
293
Witam .
Czy Sąd może ( i jeśli tak , to na podstawie jakich przepisów) zobowiązać strone sporu tj. wierzyciela do odpowiedzi ( 7 dni ) na zażalenie pełnomocnika dłużnika na wydane postanowienie tegoż Sądu ?

Jak mniemam z pisma procesowego zażalenie rozpatruje teraz Sąd pierwszej instancji .

Zobowiązanie podpisane jest tylko przez sekretarza sądowego , posiada sygnature akt ,ale już w pouczeniu na odwrocie zobowiązania tekst cyt "..
Odpowiedż na zażalenie MOŻNA złożyć w terminie tygodnia od niniejszego doręczenia do Sądu Rejonowego ....."

Moim skromnym zdaniem , istnieje rozbieżność między zobowiązaniem sądu tj.7 dni na odpowiedź a pouczeniem na tym zobowiązaniu czyli " ŻE MOŻNA ZŁOŻYĆ ".

Proszę ,jeśli to możliwe o odpowiedź - jakie konsekwencje czekają na wierzyciela jeśli nie odpowie na to zobowiązanie Sadu ?

Dziękuję za odpowiedzi .

W postępowaniu cywilnym panuje zasada, że nie składa się pism procesowych bez zgody sądu. Kiedyś było inaczej i sprawy były strasznie chaotyczne, wszyscy składali co i kiedy chcieli, bez ładu i składu.

Masz PRAWO (ale nie obowiązek) złożenia odpowiedzi na zażalenie przeciwnika - wynika to z art. 372 kpc (mającego zastosowanie też przy zażaleniu).
Pismo, które dostałeś, to taka wiadomość od sądu "twój przeciwnik złożył zażalenie, jakbyś chciał w tej sprawie też napisać coś od siebie to masz 7 dni na pismo".

Czyli masz możliwość złożenia odpowiedzi. Nie musisz tego robić, ale jakbyś robił, to masz obowiązek złożyć je w terminie 7 dni.

Jakie są tego konsekwencje?
A.nie składasz odpowiedzi - nic się nie dzieje
B. składasz odpowiedź w terminie 7 dni - skład odwoławczy weźmie pod uwagę twoje stanowisko przy rozpatrywaniu zażalenia
C. złożysz odpowiedź po terminie 7 dni - sąd ją zwróci jako pismo wniesione po terminie.

Mam nadzieję, że trochę wytłumaczyłam.

Bardzo dziękuję @ lurika za odpowiedź - Twoja odpowiedź , nie troche ale bardzo wyczerpująco wytłumaczyła mi tą kwestię .

Powrót