Żona z Ukrainy a praca

• Autor wątku Autor wątku Dawidsone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidsone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem obywatelem Polski, mam żonę z Ukrainy i posiada dokument Karta tymczasowego pobytu jako żona Polaka, wiadomo ma nr psl itd. i Chcemy jechać za granice do Niemiec pracować.
Czy bez żadnych problemów znajdziemy jako moja żona Polaka ? bo dowiedziałem się od znajomego że miał taki przypadek i kiedy móż Polak i kobieta z Ukrainy jeśli są razem owszem, a jeśli sama by jechała mogła by nie dostać pracy jako sama że przebywa na terytorium Niemiec. proszę o wszelkie informacje. Pozdrawiam serdecznie

Generalnie status "czlonka rodziny obywatela unijnego" (zony, dzieci) jest "wtorny", czyli zalezy od statusu tego "glownego" obywatela. Czyli tak, zona spoza Unii Europejskiej nie ma wlasnego prawa pobytu i pracy, ale jesli "podąża" za obywatelem unijnym, to ma w nowym kraju takie same prawa jak on. A wiec rzeczywiscie sama nie moze wyjechac, ale jesli ty wyjedziesz i znajdziesz prace, to nabywasz prawo pobytu w Niemczech jako obywatel unijny, a ona jako "podazajac za toba" zona tez bedzie miala takie prawo.

Powrót