zostałem oszukany na 1000zł wykonawcę strony internetowej. zabrał pieniądze i uciekł

• Autor wątku Autor wątku stevemajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stevemajster

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam. Jestem niepełnoletni. Będę miał 18 lat dopiero za 3 miesiące. Zleciłem pewnej firmie wykonanie strony internetowej, wpłaciłem zaliczkę 1000zł, kontakt się urwał. Firma ta jest w internecie już nieźle opisana przez ludzi którzy też dali się złapać czyli na 100% padłem ofiarom oszusta. http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=ntm+oszuści
Podpisaliśmy umowę przez internet. Wysłana mailem (scany wraz z podpisami) ale dane są raczej zmyślone. Posiadam tylko 100 maili dotyczących szczegółów zamawianej strony, rozmowy z tym facetem, dowody wpłaty na jego konto.
Czy jeśli pójdę na policję to odzyskają moje pieniądze? Znajomy zgłosił, że telefonu mu nie przysłali z Allegro i po tygodniu otrzymał pieniądze.

To będzie się odbywać przez policję czy sądownie?
Tylko nie chciałbym, żeby moi rodzice się dowiedzieli o tym. Mogę sam złożyć zeznania czy muszę być przez nich reprezentowany jako, że jestem osobą niepełnoletnią? I czy da się załatwić, żeby wezwania na policję odbywały się telefonicznie a nie przychodziły żadne wezwania listami?

To, że kase odzyskam to jeszcze mam nadzieję ale zależy mi, żeby rodzice się nie dowiedzieli bo mama jest przewrażliwiona i nie miałbym ciekawie.

1)policja to nie firma windykacyja

w skrócie

- ona (policja) jest od tego aby ustalić czy zaistniał czyn zabroniony, a jeśli tak to ustalić sprawcę i doprowadzić go przed oblicze Sadu Karnego.

2) nie ma możliwości aby rodzice się nie dowiedzieli (przynajmniej na razie)
3) wezwania z zasady wysyła się pocztą - w szczególnie uzasadnionych przypadkach można telefonicznie...- w tym przypadku fakt iż ty nie chcesz aby rodzice się dowiedzieli nie jest tym szczegolnym przypadkiem...

a mozna odsprzedac dlug firmie windykacyjnej? na czym ten proces polega

edit: A czy jeśli będę zwlekał 3 miesiące i dopiero wtedy (nie będę miał już na głowie zmartwionej mamy bo będę sam za siebie odpowiadal) zgłoszę sprawę na policje to coś gorzej dla mnie będzie że tak późno to robię? czy to nie przeszkadza. w umowie jest ze kazdy tydzien zwłoki to 3 % całej kwoty płaci wykonawca kary

Ostatnia edycja:
Powrót