Zostałem oszukany na allegro, proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku lelo26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lelo26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Jakieś 2-3 tygodnie temu zostałem oszukany na allegro, kupiłem koła wraz z oponami do mojego motoru za 600zł, filipo1990 (nazwa allegrowicza ktory ma zawieszone konto) zapenwiał mnie że będzie wszystko pasować, problem w tym że wszystko robiłem przez gadu-gadu mam archiwum rozmów na których widać że przez kilka dni sprzedający mnie zapewnia że "zakładam i jeżdżę" koła totalnie nie pasują do mojego motoru, zupelnie inny rozstaw srub na tarczach i zębatce, usłyszawszy to oszust, usiłował mi jeszcze wcisnąć za "1/2 ceny fabryczne tarcze i luz". Mam 16 lat, co mogę w tym momencie zrobić?

obrazeke.jpg

oto wiadomosc ktora dostalem dzis rano

Ostatnia edycja:
lelo26 napisał:
co mogę w tym momencie zrobić?

Reklamować towar jako niezgodny z umową, a w zasadnie ty ale twoi prawni opiekunowie (rodzice?). Przedstaw im problem, wskaż co jest niezgodne z umową, niech wystosują pismo do sprzedawcy wskazując wady i żądając odstąpienia od umowy. Jeśli kupiłeś od osoby prywatnej to podstawą jest Kodeks Cywilny:

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

A mogę iść z tym na policję i złozyć zeznania? Sprzedający odmiawia w stu procentach zwrotu, przy czym mnie obraża.

nie mam konta na allegro. napisałem że wszystko przez gadu robilem, zreszta jego konto i tak zawieszone jest

Zatem dostałeś bolesną lekcję: nie kupować poza Allegro, nie prowadzić korespondencji prze GG ani telefon, tylko przez maile, nie ufać kontom zawieszonym, weryfikować sprzedawcę po komentarzach.

czyli nawet to, że pójdę na policje nic nie da?

Policja ci nic nie da bo oni nie zajmują się reklamacjami

Powrót