Zostałem oszukany na olx

• Autor wątku Autor wątku Pawemistrz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawemistrz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam kupiłem ostatnio na olx pilarke Husqvarna za kwote 550zł sprzedający w ogłoszeniu zapewniał że wszystko jest sprawne jednak po rozpakowaniu i uruchomieniu okazało się że jest uszkodzona zatarta.
Próbowałem skontaktować sie ze sprzedającym ale nie odbiera telefonu odpisał tylko że piła u niego chodziła a jak mogła chodzić skoro zararta. Chciałem mu to odesłać aby odzyskać pieniądze.

Zakup od osoby prywatnej?

Witam, niech pan zacznie od poinformowania sprzedającego na temat swoich zamiarów, to jest zgłoszenia sprawy na policję, jeżeli jest tak, jak Pan pisze, czyli że, sprzedający świadomie wprowadził Pana w błąd, umieszczając w ogłoszeniu nieprawdziwe informacje dotyczącą stanu technicznego pilarki, o której mowa, jest oczywiste, że działał z zamiarem oszustwa i na ten temat akurat nie trzeba go uświadamiać, należałoby go natomiast uświadomić na temat możliwych konsekwencji jego poczynań. Jakie są szanse na doprowadzenie takiej sprawy przed sąd ? tego niestety nie wiem, wiem, natomiast że będzie trzeba sprzedającemu udowodnić winę, także powodzenia. Co do kupowania na Olx to jest chybił/trafił, to miejsce roi się od drobnych oszustów, znam to z autopsji.

USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny - Dz.U. 1997 Nr 89 poz. 553

Art. 286.
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 46.
§ 1. W razie skazania sąd może orzec, a na wniosek pokrzywdzonego lub innej osoby uprawnionej orzeka, stosując przepisy prawa cywilnego, obowiązek naprawienia, w całości albo w części, wyrządzonej przestępstwem szkody lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; przepisów prawa cywilnego o możliwości zasądzenia renty nie stosuje się.

Powrót