Zostałem oszukany

• Autor wątku Autor wątku gryzzl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gryzzl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Chciałbym zasięgnąć waszej porady. Otóż 3 dni temu znalazłem na pewnym forum opis sprzedaży programu komputerowego, którym byłem zainteresowany. Oczywiście produkt ten jest legalny - jest to po prostu modyfikacja gry. Po dokładnym przestudiowaniu oferty jaką pan wystawił na forum postanowiłem skorzystać z okazji i zakupić to co pan oferował. Aby pobrać plik należy wysłać SMS w tym przypadku koszt to 20 zł (korzystałem już kiedyś z podobnej usługi i plik pobrałem bez problemu, dlatego nie bałem się wysyłać SMS). Po wysłaniu sms oczywiście przyszedł kod zwrotny i otrzymałem możliwość pobrania pliku. Niestety jak się okazało plik był bezużyteczny, gdyż bez reszty programu nic nie dało się zrobić. Osoba sprzedająca (czyli administrator forum), w opisie zawarł notkę, że w ciągu 3 dni wyśle na emaila którego wcześniej podałem całą instrukcję i resztę plików. Po 3 dniach od zakupu napisałem mu dzisiaj wiadomość, że nadal nie otrzymałem instrukcji, kazał podać kod który wysłałem numer tel etc. Wcześniej założyłem temat w dziale pomocy, czy ktoś też miał taki problem z dostawą i ile czekali. Jednak wchodząc teraz na forum zauważyłem, że moje konto zostało zbanowane a administrator odmawia dalszej współpracy. Powodem zablokowania było złamanie regulaminu. Jednak czytając regulamin nie doszukałem się konkretnego powodu mojej banicji. Zauważyłem także wówczas, że na forum posypały się posty o oszustwie - ludzie czekają dwa miesiące i nadal nic. Jednak posty te są bardzo szybko usuwane lub zmieniane na treści typu "Kupiłem program jest świetny" a użytkownicy banowani. Nie chodzi mi o te 20 zł chodzi mi o sam fakt, że ten człowiek mógł w taki sposób oszukać masę osób. Czy w tym przypadku rękojmia zadziała (produkt niezgodny z opisem)? Czy warto zgłosić ten przekręt na policje?

Moim zdaniem naruszonych zostalo tu wiele przepisow ( a przynajmniej z teo co zrozumialam z twojej wypowiedzi)

Po pierwsze...
Piszesz, że zakupic chciałes MODYFIKACJE GRY. Weżmy na tapete takiego WoW'a ( World of Warcraf), gdybym ja jako informatyk programista, napisala "modyfikacje" tej gry (npsprzedawała te gre, ze zmienionymi statystykami postaci... lub poprzedni build) , to z automatu nie mówimy tu o legalnym programie. Więc dokonano przestępstwa, a ty usiłowałeś kupic piracki program.

Chyba, ze chodziło Ci o Modyfikacje DO gry. Czyli np jakiś demage metter, lub cokolwiek. A i tu mam powazna wątpliwości co do legalności sprzedazy takich mini programów do gry. Niemniej jednak, Modyfikacja DO gry, z automatu wymaga do działania pełnej wersji gry.

pochichrana napisał:
Moim zdaniem naruszonych zostalo tu wiele przepisow ( a przynajmniej z teo co zrozumialam z twojej wypowiedzi)

Po pierwsze...
Piszesz, że zakupic chciałes MODYFIKACJE GRY. Weżmy na tapete takiego WoW'a ( World of Warcraf), gdybym ja jako informatyk programista, napisala "modyfikacje" tej gry (npsprzedawała te gre, ze zmienionymi statystykami postaci... lub poprzedni build) , to z automatu nie mówimy tu o legalnym programie. Więc dokonano przestępstwa, a ty usiłowałeś kupic piracki program.

Chyba, ze chodziło Ci o Modyfikacje DO gry. Czyli np jakiś demage metter, lub cokolwiek. A i tu mam powazna wątpliwości co do legalności sprzedazy takich mini programów do gry. Niemniej jednak, Modyfikacja DO gry, z automatu wymaga do działania pełnej wersji gry.

Oczywiście posiadam pełną wersję gry dokładnie starsza wersja GTA. Sam plik podmienia jedynie parę funkcji w grze (wygląd). Nie ma tutaj mowy o nielegalnych plikach, sama gra jest jak najbardziej otwarta na każdego rodzaju mody jak daje nam możliwość pisania własnych skryptów.
Wracając do głównego wątku, zauważyłem już kolejnych 5 zgłoszeń na forum w tej sprawie. Administracja poinformowała nas (mnie przez prywatną wiadomość), że pliczek z instrukcją nadeślą 26/02. Oznajmili mi także, że nie uznają reklamacji.

Powrót