Zostałem skazany bez adwokata - czy mogę uzyskać jakąś pomoc lub pozwać państwo?

• Autor wątku Autor wątku lukasz07963
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz07963

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
W październiku zostałem skazany z 286kk, nie miałem żadnej pomocy prawnej, ani nie byłem na rozprawie. W tym okresie przechodziłem załamanie nerwowe.

Nie znam się na prawie i zawsze miałem problemy z administracją, dlatego dziwi mnie to że mogłem zostać skazany bez adwokata i bez stawienia się na rozprawie.

Czy mogę uzyskać jakąś pomoc w tym, że nie miałem adwokata, lub pozwać państwo?

Nie chodzi mi nawet o anulowanie kary grzywny, ale brak możliwości zatrudnienia w wojsku jest dużym problemem, czy poczucie że państwo nie zapewnia adwokata oskarżonym, czy to że prawo i administracja z perspektywy zwykłego człowieka wygląda jak pole minowe.

Nikt mnie nie poinformował o tym jak uzyskać pomoc adwokata, sam również przez załamanie nerwowe nie szukałem pomocy.

Ale zawiadomienia z sądu dostałeś? Że będzie rozprawa its?

Dostał. W poprzednich postach udzielono mu odpowiedzi żeby brał udział w rozprawie mimo że stawiennictwo nie było obowiązkowe. Ale widać wolał sprawę olać i zdać się na łaskę sądu. A teraz płacz.
O pozywaniu państwa za brak adwokata zapomnij. O adwokata zawsze się stara strona oskarżona. Nie dostaje się go od tak z automatu.

Ostatnia edycja:
Udział w sprawie karnej bez profesjonalnego obrońcy jest twoim prawem. Nikt nie ma obowiązku załatwiać ci adwokata. Postanowiłeś odpowidac z wolnej stopy, olałeś sprawę i nie poszedłeś na rozprawę. Czemu masz pretensje i co gorsza jakieś roszczenia od Państwa, czy m. in. Mnie

Powrót