Zostałem usunięty z listy osób bezrobotnych poprzez nie stawienie sie, pomocy.

• Autor wątku Autor wątku piotr95p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr95p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam 19 lat i jednocześnie jestem tegorocznym maturzystą, dostałem propozycje pracy za granica, wymaganie to to że muszę być miesiąc osoba bezrobotną. a Więc zaraz po ukończeniu szkoły średniej tj. 28 kwiecień udałem się du PUP, dostałem decyzje o tym że jestem osoba bezrobotną ok, dostałem kartkę, z datami na które muszę się stawić, tj. 20 maj i 28 lipiec, lecz nie zorientowałem się że 20 maj to obowiązkowe spotkanie, bardziej informacyjne. Przed złożeniem dokumentów u pośrednika pracy, kazano mi sie upewnić czy jestem na liście, dzisiaj dzwoniąc do PUP dowiedziałem się że zostałem skreślony na 120 dni... :( Przez co utraciłem ubezpieczenie zdrowotne, szanse pracy- jednym słowem WSZYSTKO, ponieważ nie wybieram się na studia, przyznam ze mam nieciekawą sytuacje materialną. W tym okresie czasu miałem dużo na głowie, (matury ustne, wypadek przyjaciela, który leżał w szpitalu, oraz męczyła mnie alergia) Dowiedziałem się że mogę napisać odwołanie do wojewody, jednak moja ostatnia matura ustna była 16 maja, poradzono mi abym poszedł do byłej szkoły po zaświadczenie że w okresie czasu od 9 do 30 maja odbywały się matury ustne i to zaświadczenie dołączyć do odwołania. Proszę o porady co robić, na prawdę gdybym wiedział że tak to się skończy to bym się tam stawiał nawet codziennie przez tydzień, lecz teraz nie ma co gdybać, proszę o porady... :/

piotr95p napisał:
udałem się du PUP, dostałem decyzje o tym że jestem osoba bezrobotną ok, dostałem kartkę, z datami na które muszę się stawić, tj. 20 maj i 28 lipiec, lecz nie zorientowałem się że 20 maj to obowiązkowe spotkanie
piotr95p napisał:
poradzono mi abym poszedł do byłej szkoły po zaświadczenie że w okresie czasu od 9 do 30 maja odbywały się matury ustne i to zaświadczenie dołączyć do odwołania.
Nie sądzę, aby to coś dało. Wręcz bym powiedziała, że dowiedziesz jedynie, że przez cały okres matur ustnych byłeś nie gotowy do podjęcia pracy.
Myślę, że nie ma co tutaj naginać rzeczywistości do własnych potrzeb, tylko wprost wyjaśnić dlaczego nie stawiłeś się 20 maja i przez kolejne 7 dni nie powiadomiłeś o uzasadnionej przyczynie niestawiennictwa. Uzasadniona przyczyna to jednak sytuacja, na którą bezrobotny nie miał wpływu np. choroba, wypadek, inne zdarzenie losowe.
Nie chcę Cię martwić, ale sądzę, aby w tej sytuacji UP uwzględnił twoje tłumaczenie.
Chociaż tak czy inaczej złóż to odwołanie, dopóki nie otrzymasz odpowiedzi szansa jest. Niewielka, ale zawsze jest.
piotr95p napisał:
dostałem propozycje pracy za granica, wymaganie to to że muszę być miesiąc osoba bezrobotną
A skąd ten warunek? Nie wystarczy np. status poszukującego pracy? Bo ten możesz nabyć niezależnie od tego czy jesteś w okresie "kary 120 dni".

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A skąd ten warunek? Nie wystarczy np. status poszukującego pracy? Bo ten możesz nabyć niezależnie od tego czy jesteś w okresie "kary 120 dni".
Kosssz dziękuję za odpowiedź, myśle że potrzebny jest status osoby bezrobotnej, ponieważ jest to polska firma znajdująca się gdzieś w Polsce, która deleguje pracowników do Niemczech, czerpie z tego dodatkowy profit i taki jest wymóg z tego co dzwoniłem :/

I czy ewentualnie mógłbym przyjąć taki status osoby poszukującej pracy? Czy będę wtedy ubezpieczony, czy mój dezerter na 120 dni nie przeszkadza w tym?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót