Zrobiłem przelew a typ nie chcę wysłać przedmiotu?

• Autor wątku Autor wątku pucoas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pucoas

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam. Mam problem z jednym typem. Otóż zakupiłem od niego poza jakimkolwiek serwisem aukcyjnym telefon Marki Nokia 5310xm. Znam typa od ok pół roku. Ogólnie żartowaliśmy se itp. Pech chciał, że na gwałt potrzebowałem taniego telefonu. Ustaliłem z nim, że przelewam kasę na jego konto a on wysyła telefon. W pon miał zostać wysłany, do dzisiaj go nie mam, a on bezczelnie mi piszę wiadomości typu:
pucoas
masz nr przesylki czy nie?
ja ci kase oszuscie wyslalem
12864565
no własnie to oco ci chodzi koniec rozmowy dowidzzenia
Wiem, mój błąd, że poza jakimkolwiek serwisem aukcyjnym, ale co zrobić.. Jak na allegro kupuję od 4 lat to nigdy się nie nadziałem na takiego typa. Koleś jest z Głogowa, posiada wiele emaili i nr GG. Zastanawiam się czy policja może coś w tej sprawie zrobić? Gdy grożę mu policją, on mnie po prostu wyśmiewa.. Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek rady.

Klasyczne wyłudzenie:
Przepis prawny:
Art. 286.kk
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Koleś jest z Głogowa, posiada wiele emaili i nr GG. Zastanawiam się czy policja może coś w tej sprawie zrobić? Gdy grożę mu policją, on mnie po prostu wyśmiewa.
Oczywiście przelew był wykonany na konto bankowe,a każde konto ma swojego właściciela. Niech się głupek śmieje, ciekawe czy będzie mu wesoło,jak mu prokurator siądzie na karku. Numery IP osoby, która kożystała z tych e-maili i GG, plus konto i nie śpiesząc się w tydzień będzie Policja go mieć.

Tylko czy to jak się umawialiście na sprzedaż telefony było na telefon(słownie) czy przez internet(czyli zostały jakieś zapisy rozmów,które udowodnią że miał ci sprzedać telefon)?

Ostatnia edycja:
Mam wszystkie jego dane, adres zamieszkania itp. Niestety transakcja była zawarta ustnie, ale też i przez smsy. Niestety zostałe one usunięte. Postaram się je odzyskać bo to telefon z symbianem. On wysłał tylko nr konta i dane. Przez email wysyłałem mu tylko dane potwierdzenia przelewu.

Ostatnia edycja:
Dobrze, będzie jak uda ci się odzyskać te smsy, możesz jeszcze podratować sytuację zapisem rozmowy z teraz, w której żądasz wydania telefonu,a on cie wyśmiewa twierdząc,że policja mu nic nie zrobi za to,że cie wykiwał z tym telefonem. Tak też można udowodnić istnienie umowy,a nie że to darowizna. Wystarczy krótki zapis rozmowy w którym przyzna, że miał ci sprzedać telefon za te pieniądze.

Powrót