Zrzeczenie się dziedziczenia po synu

• Autor wątku Autor wątku marta1952
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta1952

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam! Otóż syn mój "niby" pracuje w UE (nie wiem), jedno co wiem to to, że ma długi. Nie płaci alimentów na syna i Dział Egzekucji Urzędu Skarbowego nałożył też znaczną kwotę za nierozliczenie się z podatkami w PL.
Pragnę zaznaczyć, że jest uzależniony od alkoholu i trawki. Prowadzi hulaszczy tryb życia mając 40 lat.
Ostatnio jak był w PL (nie mieszkał u mnie, wynajął pokój - wymeldowałam go w administracyjnie) poszłam z nim do notariusza i podpisałam Umowę o Zrzeczeniu Dziedziczenia, że jako spadkobierca ustawowy zrzekam się w całości dziedziczenia po swoim synu.
W związku z powyższym mam do Państwa pytanie: czy w przypadku jego śmierci Urząd Skarbowy czy też komornik (za alimenty) mogą mi wejść na emeryturę? Nie mogę spać, żyć, gdyż ta myśl nie daje mi spokojnie funkcjonować na stare lata. Będę wdzięczna każdemu kto się ustosunkuje do moich obaw.
Pozostaję z wyrazami szacunku
Marta

podpisałam Umowę o Zrzeczeniu Dziedziczenia, że jako spadkobierca ustawowy zrzekam się w całości dziedziczenia po swoim synu.

W tej sytuacji nie odpowiadasz za długi syna i żadna ich windykacja wobec Ciebie nie będzie mogła być przeprowadzana.

Jesteście kochani, że tak szybko uzyskałam odpowiedź. Wreszcie dzisiejszą noc już spokojnie prześpię - bez natrętnych myśli.
Cieplutko Was pozdrawiam i tulę.
Marta

Powrót