Zrzeczenie się dziedziczenia

• Autor wątku Autor wątku Adam240
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam240

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Mój tata ma mieszkanie które chce przepisać na mnie w formie darowizny.
Mam też brata i żeby było uczciwie chciałbym zapłacić bratu w ratach przez kilka lat kwotę pieniędzy w wysokości połowy wartości mieszkania.

Z tego co się dowiedziałem bratu mimo to że mu zapłacę w takiej sytuacji będzie przysługiwał zachowek kiedyś po śmierci taty.
1.Czy jeśli tata z bratem podpiszą umowę zrzeczenia się dziedziczenia dotycząca mieszkania to będę zabezpieczony? Czy bratu nie będą przysługiwały jakieś dalsze roszczenia?

2. W jakiej formie spisać dokument w którym zobowiązuje się do zapłaty bratu określonej kwoty pieniędzy w określonym czasie? Zwykła umowa?

3. Czy za zrzeczenie się przez brata dziedziczenia muszę zapłacic jakiś podatek?

Adam240 napisał:
1. Czy jeśli tata z bratem podpiszą umowę zrzeczenia się dziedziczenia dotycząca mieszkania to będę zabezpieczony? Czy bratu nie będą przysługiwały jakieś dalsze roszczenia?
Umowa zrzeczenia się dziedziczenia dotyczy całości dziedziczenia po danej osobie a nie jednego składnika majątku. Wskutek zawarcia takiej umowy bratu (ani jego zstępnym) nie będzie przysługiwało prawo do zachowku ani też nie będzie on ani jego zstępni uprawnieni do dziedziczenia po pana ojcu.
Adam240 napisał:
2. W jakiej formie spisać dokument w którym zobowiązuje się do zapłaty bratu określonej kwoty pieniędzy w określonym czasie? Zwykła umowa?
Umowa darowizny, środki przekazywane w ratach. Jeżeli chodzi o formę to najpewniejszy byłby akt notarialny.
Adam240 napisał:
3. Czy za zrzeczenie się przez brata dziedziczenia muszę zapłacic jakiś podatek?
Nie.

Byrhtnoth napisał:
Umowa zrzeczenia się dziedziczenia dotyczy całości dziedziczenia po danej osobie a nie jednego składnika majątku. Wskutek zawarcia takiej umowy bratu (ani jego zstępnym) nie będzie przysługiwało prawo do zachowku ani też nie będzie on ani jego zstępni uprawnieni do dziedziczenia po pana ojcu.Umowa darowizny, środki przekazywane w ratach. Jeżeli chodzi o formę to najpewniejszy byłby akt notarialny.Nie.

Nie można zrzec się prawa do dziedziczenia tylko w zakresie tego jednego mieszkania?

Tak jak napisał Byrhtnoth "Umowa zrzeczenia się dziedziczenia dotyczy całości dziedziczenia po danej osobie a nie jednego składnika majątku". Niniejsza umowa powinna być zawarta u notariusza, ponieważ wtedy ma moc prawną.

Powrót