Zrzeczenie się prawa do alimentów, niesłuszne naliczanie alimentów, przedawnienia ali

• Autor wątku Autor wątku ziorzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziorzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mama miała zasądzone na mnie i siostrę alimenty decyzją sądową w 2007 roku.
Ze względu na bezskuteczność egzekucji, alimenty pobierałyśmy z gminy do 2012 roku. Od 2012 roku postanowiłyśmy nie pobierać już alimentów (mimo, że nie miałyśmy ukończonych 25 lat i się uczyłyśmy). Mama przez ostatnie lata nie pracowała, rozpoczęła pracę na umowę zlecenie i odbija się od dna.

Otrzymała dzisiaj pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia z tytułu alimentów:
1. alimenty bieżące (od 01.07.2018 )
2. alimenty zaległe (od 2012 r. do czerwca 2018 )
3. zaległości względem MOPS /zaliczka alimentacyjna (od 2007 do 2008 )
4. zaległość względem NFAL fundusz alimentacyjny (od 2008 do 2012)
5. Odsetki względem NFAL fundusz alimentacyjny

W związku z powyższym bardzo proszę o poradę w następujących kwestiach:

Pkt 1. Alimenty bieżące, które są liczone na korzyść mojej siostry. Siostra w listopadzie 2016 roku skończyła 25 lat, nie uczy się od 2014 roku, od 2015 roku pracuje. Czy zgadza się, że alimenty bieżące są naliczane niesłusznie? Co zrobić, aby zamknąć temat bieżących alimentów i anulować nienależnie naliczony dług? Do kogo się zwrócić? Do komornika? Do sądu?

Pkt 2. Nie wiedziałam (a podobno tak jest), że aby mamie od 2012 roku nie naliczał się dług alimentacyjny, powinnam wtedy z siostrą złożyć do sądu wniosek o zrzeczenie się prawa do alimentów. Obie dawno skończyłyśmy 25 lat, czy jest sens składać teraz taki wniosek?
Chciałybyśmy z siostrą zrzec się prawa do tych "zaległych alimentów", czy jest taka możliwość? w jaki sposób mogłybyśmy to zrobić?

Pkt 3. Czy długi alimentacyjne przedawniają się po 10 latach? Czy mama może przyjąć, że zaległości względem MOPS są przedawnione i nie musi ich zwracać?

Pkt 5. Do kogo mama mogłaby skierować prośbę o anulowanie odsetek?

Czy mama może zażądać od komornika informacji, jaka kwota i kiedy została do tej pory ściągnięta z jej wynagrodzenia?

Czy jest szansa, żeby komornik nie pobierał 100% wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia? Jeśli komornik zabierze wszystko, to mama nie kupi biletu i do pracy nie pojedzie...

Dzieci mogą całkowicie zrezygnować ze swoich alimentów od rodzica za dowolny okres ale do tego trzeba złożyć wniosek do komornika o umorzenie w tym zakresie egzekucji w trybie art. 825 KPC.

Z kolei alimentowani nie mogą umorzyć zaległości od gminy. Te muszą być spłacone jako coś w rodzaju pożyczki od Państwa. W trakcie egzekucji przedawnienie długu nie biegnie. Anulować odsetki być może mogłaby Gmina która wypłaciła świadczenia.

Komornik wyda każde zaświadczenie na wniosek strony na podstawie akt sprawy.

Umowa zlecenie może by traktowana w ten sam sposób jak wynagrodzenia jeśli jest podstawowym i jedynym źródłem utrzymania dłużnika.

Powrót