zrzeczenie się własności do rysunku

• Autor wątku Autor wątku matfeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matfeusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Kolega wykonał dla mnie rysunek, który za jego ustną zgodą zawarłem w logo pewnej strony internetowej. Chce mu zapłacić za ten rysunek aby w przyszłości nie mógł mnie szantażować i chce abym miał jakiś dokument potwierdzający, że zrzekł się praw do danej grafiki. Jaki dokument musi podpisać aby za kilka lat nie domagał się za swoja prace kolejnych pieniędzy?

Witaj, musisz w takim razie zawrzeć z kolegą pisemną umowę przeniesienia majątkowych praw autorskich do owego rysunku. Wtedy staniesz się właścicielem majątkowych praw autorskich do grafiki i będziesz mógł wykorzystywać ją wedle własnej woli. Kwestia wynagrodzenia nie ma tu zasadniczo znaczenia. Poszukaj w archiwum (opcja 'Szukaj'), było wiele postów o umowach przeniesienia majątkowych praw autorskich.

Warto pamiętać o takich rzeczach:
- dokładnie określić obie strony umowy,
- dokładnie określić dzieło (grafikę) do której przenosi się prawa,
- najlepiej przenieść prawa na wszystkich polach eksploatacji i na nieograniczonym obszarze terytorialnym,
- zawrzeć klauzulę o rozpowszechnianiu utworu bez podpisu autora,
- zawrzeć klauzulę o zgodzie autora na wykonywanie prawa zależnego do grafiki (czyli zezwolenie na rozpowszechnianie modyfikacji / opracowań grafiki robionych w przyszłości przez nowego właściciela majątkowych praw autorskich),
- zawrzeć oświadczenie autora utworu, że utwór nie jest obciążony żadnymi roszczeniami osób trzecich, zaś w razie wystąpienia takowych, odpowiadać będzie autor,
- zawrzeć oświadczenie, że Przekazujący jest autorem dzieła.

Powrót