Zrzeczenie spadku przez małoletnią - problem

• Autor wątku Autor wątku HanBab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HanBab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

W połowie kwietnia tego roku odrzuciłam spadek po osobie z rodziny z racji bardzo dużych długów. Następne w kolejności jest moje małoletnie dziecko. Z tego co się orientuje na zrzeczenie jest 6 miesięcy od daty kiedy ja się zrzekłam, więc termin wypada na połowę października, tymczasem sąd rejonowy wyznaczył rozprawę o przyjęcie spadku przez moje dziecko na koniec sierpnia. Który termin jest ważniejszy, czy mogę wnioskować do sądu o przeniesienie terminu na późniejszy ze względu na 6 miesięczny okres na zrzeczenie sie spadku?

Czemu zależy mi na wydłużeniu terminu?

Dostałam juz zgodę od sądu rodzinnego na odrzucenie spadku w imieniu dziecka (nie zwlekałam, zajęłam sie tematem jak tylko sama się zrzekłam spadku), ale teraz okazuje się że w postanowieniu jest błąd i trzeba to sprostować co wydłuża czas oczekiwania na papiery, które pozwolą mi zrzec sie spadku za dziecko u notariusza. To naprawdę sa duże długi, więc mocno się stresuje ze nie wyrobimy się z terminami.

Generalnie to oświadczenie rodzica o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego jest skuteczne jeżeli w tym 6-miesięcznym okresie złożono wniosek o zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego a następnie, niezwłocznie po uprawomocnieniu się postanowienia umożliwiającego odrzucenie spadku (w praktyce - po otrzymaniu odpisu tego postanowienia ze wzmianką o prawomocności), złożono oświadczenie o odrzuceniu. Jeżeli sprawa się już prawomocnie zakończyła to trzeba by złożyć wniosek o doręczenie odpisu postanowienia.
HanBab napisał:
sąd rejonowy wyznaczył rozprawę o przyjęcie spadku przez moje dziecko na koniec sierpnia.
HanBab napisał:
Dostałam juz zgodę od sądu rodzinnego na odrzucenie spadku w imieniu dziecka
Nie do końca jest jasna Pani wypowiedź - w jednym miejscu pisze Pani, że dopiero termin wyznaczony na sierpień a w innym, że zgoda już uzyskana. Jeżeli przez "sprawę o przyjęcie spadku przez dziecko" rozumie Pani sprawę o stwierdzenie nabycia spadku gdzie dziecko jest wskazane jako spadkobierca to sąd wstrzyma się z wydaniem postanowienia dopóki będzie Pani miała szansę na żłożenie oświadczenia o odrzuceniu - można pisemnie poinformować sąd zajmujący się sprawą o stwierdzenie nabycia spadku, że zgoda jest już wydana ale oczekuje Pani na sprostowanie postanowienia i niezwłocznie złoży je Pani po tym jak otrzyma jego odpis o poprawionej treści.

Powrót