Zrzekanie się spadku - kolejność

• Autor wątku Autor wątku dolarowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dolarowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
w sierpniu zmarła moja mama. Zrzekłam się od razu spadku ponieważ poza długami nie miała żadnego majątku. Mój brat jest w trakcie zrzekania się.
Brat ma małoletniego syna - wiem ,że tam przez sąd rodzinny musi się zrzec.

I tu mam pytanie . Czy brata syn po zrzeczeniu sie mojego brata ma 6 mcy do zrzeczenia się ?
Jest też mamy siostra , czy od momentu zrzeczenia się syna mojego brata ma kolejne 6 mcy zeby się zrzec i dalej jej dzieci ?

Bardzo prosze o pomoc , nie chcę nikogo " uszczęśliwić " długami mamy....

Dziękuję

A moze jednak odrzuciłas spadek ? Przeczytaj dokładnie ten swój akt notarialny ....

dolarowa napisał:
I tu mam pytanie . Czy brata syn po zrzeczeniu sie mojego brata ma 6 mcy do zrzeczenia się ?

Brat powinien w terminie 6 miesięcy od dnia kiedy dowiedział się o śmierci mamy złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku we własnym imieniu np. przed notariuszem. Dopiero od dnia złożenia tego oświadczenia "aktywuje się" 6-miesięczny termin na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku przez małoletniego syna brata. Za dziecko niepełnoletnie oświadczenie o odrzuceniu spadku składa jego przedstawiciel ustawowy ale dopiero po uzyskaniu zgody sądu opiekuńczego. A zatem po tym jak brat sam odrzuci we własnym imieniu spadek jeden z rodziców (a więc brat lub matka dziecka) powinien (im szybciej tym lepiej) złożyć do sądu opiekuńczego (wydział rodzinny i nieletnich Sąd Rejonowy właściwy dla miejsca zamieszkania dziecka) wniosek o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego syna. Po uzyskaniu takiej zgody sądu rodzic składa np. przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku w imieniu dziecka.

dolarowa napisał:
Jest też mamy siostra , czy od momentu zrzeczenia się syna mojego brata ma kolejne 6 mcy zeby się zrzec i dalej jej dzieci ?

Tak, ponieważ rodzeństwo dziedziczy w dalszej kolejności po dzieciach i dopiero odrzucenie spadku przez wszystkie dzieci (ewentualnie dalszych zstępnych czyli wnuki, prawnuki mamy) "aktywuje" rozpoczęcie biegu terminu do odrzucenia spadku przez siostrę mamy. Jeżeli chodzi o dzieci (i dalszych zstępnych) siostry mamy to terminy na odrzucenie liczymy tak samo jak przy synu brata z tym, że pełnoletnie dzieci (wnuki, prawnuki) siostry mamy składają oświadczenie samodzielnie a na złożenie oświadczenia w imieniu małoletnich potrzebne będą zgody sądów opiekuńczych.

Ostatnia edycja:
Powrót