zrzeknięcie się spadku

• Autor wątku Autor wątku Spondz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spondz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.wczoraj dowiedziałem się o tym że odziedziczyłem spadek po dziadku(same długi) rodzice zrzekli się go i spadek przeszedł na mnie o czym dowiedziałem się dopiero wczoraj, mam słaby kontakt z rodziną. problem polega teraz na tym że nie mogę znaleźć dowodu osobistego i notariusz nie chce mnie przyjąć. termin mija mi 18września, więc nie wiem czy w tak krótkim czasie uda mi się wyrobić nowy dowód. Czy jest coś co mogę zrobić w takiej sytuacji? przyjęcie tych długów jest dla mnie równoznaczne z wyjściem na ulice i zostanie bezdomnym

Jeśli o powołaniu dowiedziałeś się wczoraj, to termin mija za 6 m-cy liczony od wczoraj, a nie 18-go września.

o powołaniu dowiedziałem się słownie od nich. nie dostałem żadnego pisma ani nic podobnego. równie dobrze mogliby mnie w ogóle nie powiadomić. czy to faktycznie jest 6miesięcy od kąd oni mnie o tym poinformowali? oni twierdzą że termin mam do 18września. gdzie mogę to sprawdzić sam?

czyli coś mi kręcą i faktycznie mam 6 miesięcy od kąd oni mnie powiadomili?

prawnie od ich słownego powiadomienia mam 6 miesięcy czy powinno mi przyjść jakieś pismo?

Dokumentem tożsamości jest też paszport.

Kiedy dziadek zmarł?
Rodzice zrzekli się dziedziczenia umową przed notariuszem zawartą z dziadkiem czy odrzucili spadek po śmierci?

oświadczenie o odrzuceniu spadku można złożyć nie tylko przed notariuszem ale i przed sądem. Należy złożyć wniosek o odebranie oświadczenia o odrzuceniu spadku (opłata -100 zł art. 49 u 1 pkt 4 ustawy o kosztach w sprawach cywilnych). Nawet jak termin rozprawy zostanie wyznaczony za kilka miesięcy to i tak do zachowania terminu 6 miesięcznego (na przyjęcie/odrzucenie spadku) liczy się data złożenia wniosku. Ważne tylko żeby się stawić na ten wyznaczony termin i złożyć oświadczenie.

GPR napisał:
Dokumentem tożsamości jest też paszport.

Kiedy dziadek zmarł?
Rodzice zrzekli się dziedziczenia umową przed notariuszem zawartą z dziadkiem czy odrzucili spadek po śmierci?

odrzucili spadek po śmierci. dziadek zmarł na wiosne

Irinka napisał:
oświadczenie o odrzuceniu spadku można złożyć nie tylko przed notariuszem ale i przed sądem. Należy złożyć wniosek o odebranie oświadczenia o odrzuceniu spadku (opłata -100 zł art. 49 u 1 pkt 4 ustawy o kosztach w sprawach cywilnych). Nawet jak termin rozprawy zostanie wyznaczony za kilka miesięcy to i tak do zachowania terminu 6 miesięcznego (na przyjęcie/odrzucenie spadku) liczy się data złożenia wniosku. Ważne tylko żeby się stawić na ten wyznaczony termin i złożyć oświadczenie.
no tak ma to sens. teraz pozostaje tylko kwestia tego że notariusz nie chce mnie przyjąć bez dowodu, paszportu też niestety nie posiadam

Powrót