ZTM mandat, przedawnienie i odmowa - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Mok.luk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mok.luk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

jakiś czaś temu otrzymałem pismo z ztm dotyczącego nieoplaconych mandatów.
Konkretnie było tam napisane o jednym mandacie a na samym dole, że widnieją jeszcze 4 i ich numery, odpisałem na pismo podnosząc zarzut przedawnienia i dostałem odpowiedz że jeden ten główny, którego dotyczyło pismo został umorzony a pozostałe nie są przedawnione i mogę rozłożyć na raty itp itd.
Uzasadnienie cyt. " Jednocześnie informuję, że w bazie dłużników figurują jeszcze 4 nieopłacone wsytawione na Pana nazwisko wezwań do zapłaty. Sprawy te nie są przedawnione. Należność wynikająca z ww. wezwań nie została uregulowana w wymaganym terminie . Skutkowało to skierowaniem spraw na drogę postępowania sądowego W wyniku tego sąd dla waw Mokotowa i sąd Lublin-zachód wydał nakaz zapłaty, Po uprawnomocnieniu sę nakazdy zapłaty zostały opatrzone tytułem wykonawczym. Tym samym na mocy art. 123 Kodeksu cywilnego w z wiązku z art 125 k.c bieg przedawnienia został przerwany. "

Bardzo proszę o pomoc czy da się coś z tym zrobić, nigdy nie otrzymałem żadnego innego pisma z sądu, ztm czy jakieś firmy windykacyjnej.

Pozdrawiam

Należy ustalić sygn akt i sąd jaki wydał nakazy zapłaty, w sądach ustalić kwestie doręczenia - jaki adres, kto odebrał.

Powrót