ZTM windykacja mandatu z 2002r.

• Autor wątku Autor wątku konkordia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkordia

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Dzień dobry,
Dostałam z ZTM wezwanie do zapłaty mandatu z 2002 r. :wow: za przejazd bez legitymacji.
Z ustaleń wynika:
1. w 2003 r. został wydany nakaz zapłaty. Nakaz i inne powiadomienia z sądu były wysyłane na adres zameldowania pod, którym nie mieszkałam. Odbierał je mój ojciec. Nic mi nie przekazywał. Nie mam pojęcia dlaczego, a teraz on sam już nic nie pamięta.
2. prawie po 10 latach, w 2013 r. ZTM wystąpiło o wydanie klauzuli wykonalności, przerywając bieg przedawnienia. Żadnej informacji nikt nie wysyłał.
3. Teraz dostaję od nich wezwanie do zapłaty (wyszła już całkiem spora kwota) i straszą komornikiem. Pomimo nowelizacji KC z 2018 r. dług ze względu na przepisy przejściowe wg nich się nie przedawnił. Czy mają rację?

Jeśli się nie przedawniło to czy da się to jakoś inaczej ugryźć?
Nie przypominam sobie sytuacji z brakiem legitymacji. Od prawie 20 lat żyję w przeświadczeniu, że nie mam żadnych zobowiązań względem nich a tu takie coś...
Nie wiem czy jest sens wnosić sprzeciw, bo po tylu latach ciężko mi będzie znaleźć jakiekolwiek dowody. Tym bardziej, że teraz nikt nic nie pamięta.
Będę wdzięczna za jakieś sugestie

Pomimo nowelizacji KC z 2018 r. dług ze względu na przepisy przejściowe wg nich się nie przedawnił. Czy mają rację?
Też tak uważam. Przepisy przejściowe i tak tu nie mają znaczenia, gdyż stare zapisy są korzystniejsze dla dłużnika, więc mają zastosowanie.
Jeśli się nie przedawniło to czy da się to jakoś inaczej ugryźć?
Większość, to należne odsetki. Przedawniają się po upływie 3 lat. Wszystkie starsze niż 3 lata są przedawnione. Pozostanie należność główna + koszty postępowania i nadania klauzuli.

Nowe fakty ;) Okazuje się, że nakaz zapłaty wydane przez sąd jest wystawiony za jazdę bez legitymacji, tymczasem na dokumencie wypisanym przez kontrolera jest wpisana jazda bez biletu. Czyli zła podstawa pozwu.
Na wezwaniu do zapłaty (druk wystawiony przez kontrolera) nie ma terminu płatności. Żadne inne wezwanie do mnie nie zostało wysłane przez ZTM, od razu sprawę skierowano do sądu.
Czy na tej podstawie można wnieść sprzeciw?

Powrót