ZTM wniosek o rozłożenie

• Autor wątku Autor wątku Bartek1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek1337

Użytkownik
Odpowiedzi
174
Witam.

Dostałem trzeci w tym roku mandat z ZTM za brak biletu.
Grozili mi szalbierstwem oraz gwarantowali areszt jeśli to mój trzeci raz.
Czy mogę jeszcze zapłacić za te mandaty?
Czy jeśli tak to czy mogę złożyć wniosek o rozłożenie mi tego na raty jako osobie bezrobotnej?
Czy teraz za każdym razem kiedy by mnie złapali pójdzie wniosek do sądu?
Jeśli już mogę złożyć taki wniosek to gdzie i jaka miałaby byc jego treść?
Czy weszło już coś takiego jak podnoszenie przedawnienia jako obowiązek że strony sądu?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Należy rozdzielić dwie kwestie. Pierwsza to opłaty dodatkowe za jazdę bez biletu - tak, musisz zapłacić przewoźnikowi. Przewoźnik może (ale nie musi) rozłożyć Ci to na raty. Druga sprawa to wykroczenie z art. 121 KW. Za to dostaniesz wyrok nakazowy. Biorąc pod uwagę to, ze jesteś bezrobotny prawdopodobnie sąd ukarze Cię jednym miesiącem ograniczenia wolności w postaci 20 czy 30 godzin prac społecznych. Z racji, że jesteś bezrobotny to nie jest to jakaś uciążliwa kara. A co do tego co dalej to "licznik" się zeruje i zaczynasz zbierać punkty od nowa. Po kolejnym trzecim razie znów sprawa trafi na Policję i wtedy sąd może nie być już taki łaskawy.

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Teraz tylko kwestia tego jak taki wniosek o rozłożenie na raty wygląda. Czy mogę załatwić to telefonicznie? Czy lepiej się udać do punktu ZTM?

Takie rzeczy załatwia się pisemnie. Po prostu napisz tam, że jest taka i taka sytuacja, masz tyle i tyle do zapłacenia, jesteś bezrobotny i bardzo prosisz o rozłożenie na 2, 5 czy 10 rat. Coś będą musieli Ci na to odpisać.

Powrót