zus a ciąża

• Autor wątku Autor wątku Joanna122345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna122345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
W dniu 05.12.2014r. odebrałam pismo od ZUS zobowiązujące mnie do stawienia się do lekarza konsultanta (ginekologa) na badanie lekarskie, oraz stawienie się w dniu 12.12.2014r. do lekarza orzecznika ZUS. W dniu 09.12.2014. lekarz konsultant zapoznał sie z moją dokumentacją ( przebywam na zwolnieniu lekarskim od 01.10.2014 do dnia 14.02.2015 czyli do terminu porodu z powodu nadciśnienia tętniczego indukowanego ciążą) i stwierdził iż nie widzi przeciwwskazań bym wróciła do pracy i na tej podstawie wydaje pozytywną opinię do ZUS. Mimo iż ja nie czuję się najlepiej mam czasami podwyższone ciśnienie i bóle w dolnej części brzucha. Czekam teraz do 12.12.2014r. na decyzję lekarza orzecznika ZUS. Boję się, iż przywrócą mnie do pracy co stanowi zagrożenie dla mojej ciąży. W momencie gdy mam wyższe ciśnienie mam zalecenia leżenia i tak robię i najczęściej mija. Mam również zalecenie mierzenia ciśnienia 3 razy w ciągu doby i są one różne. Co zrobić w sytuacji gdy zostanę przywrócona do pracy?

Podaj datę ostatniego zwolnienia lekarskiego?.

miałam tylko jedno zwolnienie wystawione od 01.10.2014 do 14.02.2015 czyli od momentu wykrycia schorzenia czyli nadciśnienia indukowanego ciążą do końca ciąży czyli do 14.02.2015 roku
Lekarz prowadzący wystawił mi długie zwolnienie na podtsawie tego iź nadciśnienie nie zniknie już do porodu.

Ostatnia edycja:
No właśnie i być może to był błąd. Tak jednorazowe i długie zwolnienie lekarskie zachęciło ZUS do kontroli.

Poczekaj na decyzję ZUS, wówczas będzie wiadomo od kiedy został wstrzymany zasiłek chorobowy - sądzę, że od 10.12.2014 r.
Po powrocie do pracy zgłoś się do pracodawcy o skierowanie do lekarza medycyny pracy. Jeśli będziesz miała przeciwwskazania do wykonywania jakiejkolwiek pracy, wówczas zgodnie z Art. 179 k.p.pracodawca ma obowiązek zwolnić Ciebie z wykonywania świadczenia pracy z prawem do wynagrodzenia.

Nie była to moja decyzja tylko lekarza prowadzącego ciążę :( czytałam ze nie muszę być kierowana do lekarza medycyny pracy skoro lekarz orzecznik stwierdził że jestem zdolna do pracy to następnego dnia muszę stawić się i podjąć pracę.
Wątpię by pracodawca zwolnił mnie ze stosunku wykonywania pracy skoro lekarz konsultant twierdzi o braku przeciwwskazań i lekarz orzecznik sie pod tym podbija.
A co w sytuacji gdy mój lekarz prowadzący stwierdzi inaczej iz jest zasadne kontynuacja zwolnienia ze względu na zagrożenie dla płodu i wyśle mnie ponownie na zwolneinie :(
ja nie mam pracy narażającej ze względu na czynniki szkodliwe, więc pracodawca mnie od niej nie zwolni. Zwolnienie lekarskie mam ze względu na mój stan zdrowia a nie na warunki pracy

Ostatnia edycja:
Powrót