ZUS a emerytura mundurowa

• Autor wątku Autor wątku mikaelkooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikaelkooo

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam. Mam takie pytanko ostatnio zastanawiam się nad takim przykładem i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na ten temat. Mianowicie co jeśli przykładowo mam 10 lat pracy ZUS plus 25 lat w mundurówce i osiągam wiek emerytalny z tytułu tego drugiego, co z tymi latami składek do ZUS? Czy jest jakoś przez mundurówke brane pod uwagę w celu wyliczenia większej emerytury mundurowej czy po prostu to przepada?

ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin
art. 12 i 16

kot_kot napisał:
ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin
art. 12 i 16

Czytam właśnie to i owo i nie bardzo to rozumiem. Możesz wytłumaczyć? powiedzmy, że planuje się przyjąć do SG, Policji lub innych służb, powiedzmy, że później mam z 10 lat pracy w ZUS (lub więcej), 25 lat w służbach. Czy to i to będzie jakoś łączone z sobą czy np.: osiągając 65(ZUS) dostanę jakąś dodatkową emeryturę lub dodatek do mundurowej? jestem ciekawy...

Zdania w Internecie są podzielone niby emerytury się nie dublują ale ostatnio ktoś zgłosił sprawę do Sądu Najwyższego z podobnym przypadkiem i uznali mu to.

Uzupełnię po lekturze wyroku i przywołanych tam przepisów.

Istotnie były żołnierz zawodowy który został do zawodowej służby wojskowej po "magicznej" dacie 1 stycznia 1999 roku może mieć prawo do emerytury wojskowej jak i cywilnej ale zaznaczyć należy, że wojskową otrzymywać będzie tylko za czas służby wojskowej zaś natomiast "cywilną" tylko za okres który przepracuje w "cywilu".

Sąd natomiast rozpatrywał sprawę b. żołnierza zawodowego który rozpoczął służbę wojskową przed, znowu "magiczną" datą, 2 stycznia 1999 roku. Ci żołnierze takiego prawa nie posiadali ale za to mogą do wojskowej emerytury doliczyć sobie okres składkowy ZUS przed lub po służbie wojskowej ( w przypadku "po" to dopiero po ukończeniu 55 roku życia) ale nie więcej niż do sumarycznie 75% podstawy wymiaru emerytury, ale jak stwierdził sąd nie dotyczy to wszystkich "starych" żołnierzy ale tylko tych co tylko samym wojskiem wysłużyli owe 75% podstawy emerytalnej.

Clou sprawy to słowa napisane w art. 95 ust 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS:

... z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa lub policyjna została obliczona według zasad określonych w ....

Gdyby zapis w ustawie brzmiał np. tak:
... z wyjątkiem emerytury wojskowej lub policyjnej o której mowa w ...

- to Sąd Najwyższy nie byłby przychylny dla tego emeryta.
Przynajmniej tak ja to rozumiem.

Ostatnia edycja:
Powrót