ZUS a przerwane studia

• Autor wątku Autor wątku Eko0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eko0

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam wszystkich. Moja sytuacja wygląda następująco. Mama i tata nie żyją, wychowują mnie dziadkowie, mam 19 lat i w październiku zacząłem 1 rok studiów stacjonarnych na kierunku, który mi się nie spodobał i starałem się o przeniesienie. Przenieśli mnie w 10 tygodniu na inny kierunek, na którym studiuję obecnie. Jest bardzo ciężko, masa zaległości i ogólnie na 99% nie zdam w tym semestrze. Ci co chodzą od początku mają nie zdać, a co dopiero ja z takimi zaległościami. Normalnie przerwałbym naukę i zaczął od października 2014, ale nie mogę, bo dostaję pieniądze z ZUSu i PCPRu. Co teraz? Chcę nadal brać kasę i zacząć jak człowiek od października na tym czy innym kierunku. Da się coś z tym zrobić? Według mnie powinni brać pod uwagę to, że ktoś sobie nie poradzi i nie zda i nie powinni przestać wypłacać pieniędzy. Proszę o szczegółową odpowiedź z ew. poradami od kogoś kto dobrze siedzi w temacie. Pozdrawiam.

Przerwanie nauki jest równoznaczne z zabraniem renty. O przerwaniu nauki musi powiadomić ZUS - w przeciwnym razie: nadpłata+odsetki, a może także i komornik.

Tzn. ja nie chcę ich przerwać, ale chyba po prostu nie zdam. Nic w tej sytuacji nie zrobię? A po przerwaniu nauki na to pół roku, po kontynuacji nauki, dostanę wyrównanie za ten okres przez, który nie dostawałem renty? A gdybym zapisał się do jakiejkolwiek szkoły na okres pół roku, a potem znów ruszył na studia to dostawałbym kasę?

moze bedziesz mogl przywrocic rente? a teraz jak nie zdasz to pojdziesz do jakiejs roboty na pol roku i potem na nowych studiach ci przywroca rencine. A dużo tej renciny masz ?

A co z urlopem dziekańskim? Gdyby mi go dali chyba nadal byłbym na liście studentów i dostawał pieniądze, a potem od października zdecydowałbym jak człowiek co chcę robić. Zna się tu ktoś na tym?

Powrót