ZUS a renta rodzinna i UP

• Autor wątku Autor wątku klaudis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zostałam zarejestrowana w Urzędzie Pracy na początku tego miesiąca ponieważ moja renta rodzinna nie przekraczała połowy minimalnego wynagrodzenia, od przyszłego tygodnia mam rozpocząć staż, jednak po waloryzacji (nie otrzymałam jeszcze) prawdopodobnie renta przekroczy ten wymóg. I teraz moje pytanie, czy w związku z tym nie będę mogła pobierać renty rodzinnej i stażu? ulegnie zmniejszeniu? muszę ją zawiesić? Czy Pani w UP mogła mnie zarejestrować w miesiącu waloryzacji bez nowej waloryzacji? Mam teraz wiele wątpilowości.

pozdrawiam

klaudis napisał:
czy w związku z tym nie będę mogła pobierać renty rodzinnej i stażu?
Zgadza się.
klaudis napisał:
ulegnie zmniejszeniu? muszę ją zawiesić?
Zawieszenie renty nic nie da, ponieważ dla posiadania statusu bezrobotnego nie ma znaczenia, czy pobierasz przyznaną rentę rodzinną, czy też prawo do tego świadczenia zostało zawieszone, a wypłata wstrzymana. Znaczenie ma tylko fakt, że posiadasz prawo
do renty rodzinnej, a jej wysokość przekroczy połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę. Niestety, z dniem przekroczenia tego progu musisz zostać pozbawiona statusu bezrobotnego a staż zostanie przerwany.
klaudis napisał:
Czy Pani w UP mogła mnie zarejestrować w miesiącu waloryzacji bez nowej waloryzacji?
Mogła. Urzędnik ma zbadać prawo do otrzymania statusu bezrobotnego na dzień dokonania przez niego rejestracji, a nie za kilka dni czy tygodni. To twoim obowiązkiem jest ten fakt zgłosić, jeśli wysokość renty rodzinnej przekroczy połowę minimalnego wynagrodzenia.

Pani w UP powiedziała, że w razie czego zawieszę rentę i będę odbywać staż, więc ktos się myli....

Zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
bezrobotny to osoba (...) która nie nabyła prawa do renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Nie liczy się zatem fakt czy rentę fizycznie pobierasz (tj. masz ją wypłacaną), tylko to czy posiadasz do niej prawo. Zawieszenie renty nie oznacza utraty prawa do niej, a tylko utrata prawa do renty pozwoli na zachowanie statusu bezrobotnego. W tym celu należy przedstawić w PUP decyzję o pozbawieniu (utracie) prawa do renty rodzinnej.

Ostatnia edycja:
byłam dzisiaj ponownie, mogę zawiesić rentę, na czas stażu.

A masz to na piśmie? Bo należałoby mieć. Dałabyś wtedy okazję Pani z PUP, aby zweryfikowała swoją "wiedzę"... tylko, że odkryłaby, że Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej ma odmienne zdanie.

Nie będę cię przekonywać do swoich racji.Twoja sprawa, twoja decyzja. W końcu to ty ryzykujesz zwrot stypendium stażowego.

Ostatnia edycja:
Powrót