Zus a zaświadczenia

• Autor wątku Autor wątku AniaPawia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AniaPawia

Zbanowany
Odpowiedzi
107
Witam. Czy jeśli byłam zatrudniona na umowach zlecenia i umowach o pracę w różnych firmach to czy mogę zwrócić się do zusu o wystawienie zaświadczenia, iż w takich a takich dniach byłam zatrudniona oraz, że odprowadzono tyle a tyle składek oraz mój dochód brutto wyniósł tyle a tyle?? Czy może takie zaświadczenie dostanę tylko od pracodawcy/zleceniodawcy?

Chodzi o bon na zasiedlenie

AniaPawia napisał:
Czy jeśli byłam zatrudniona na umowach zlecenia i umowach o pracę w różnych firmach to czy mogę zwrócić się do zusu o wystawienie zaświadczenia, iż w takich a takich dniach byłam zatrudniona oraz, że odprowadzono tyle a tyle składek oraz mój dochód brutto wyniósł tyle a tyle?? Czy może takie zaświadczenie dostanę tylko od pracodawcy/zleceniodawcy? Chodzi o bon na zasiedlenie
A umowa o bon na zasiedlenie przewiduje tego rodzaju dokument w celu rozliczenia bonu?

AniaPawia napisał:
No, to czemu na służyć to pytanie? Musi Pani przedstawić do PUP takie dokumenty, do dostarczenia których zobowiązała się Pani 8 miesięcy temu podpisując umowę z PUP. Odsyłam do dokładnego przestudiowania warunków umowy.
ZUS wystawia takie zaświadczenia, tylko to nijak Pani się do rozliczenia bonu, skoro takie zaświadczenie nie będzie honorowane.

Ostatnia edycja:
Po prostu dużo ich było i nie stać mnie na Poleconego. Osobiście nie pójdę bo to badylarze i kanciarze

AniaPawia napisał:
Po prostu dużo ich było i nie stać mnie na Poleconego. Osobiście nie pójdę bo to badylarze i kanciarze
Aby rozliczyć bon na zasiedlenie musi Pani przed upływem 8 miesięcy licząc od dnia jego otrzymania dostarczyć do PUP dokumenty, o których mowa w umowie.
Jeśli są one sztywno określone w umowie, to nikogo nie będą interesować Pani antypatie do byłych pracodawców/zleceniodawów, ani Pani obecne warunki finansowe.

Skoro umowa z PUP nie przewiduje w celu rozliczenia bonu okazanie zaświadczenia ZUS, to temat niepotrzebnie jest wałkowany.

Proszę ponownie przeanalizować warunki umowy z PUP w zakresie rozliczenia wymaganych 6 miesięcy zatrudnienia/innej pracy zarobkowej/działalności gospodarczej i zastosować się do nich.

Ostatnia edycja:
a np jak ktoś mi nie wyda, albo pomyli się w zaświadczeniu czym spowoduje, że brakuje jakiejś tam kwoty by okres zaliczyć, to czy można te 8 miesięcy jakoś wydłużyć?

To Pani zobowiązana jest przedstawić rzetelne dokumenty w PUP dotyczące rozliczenia bonu na zasiedlenie. Jakikolwiek błędy w wystawionych dokumentach działają niestety na Pani niekorzyść.

AniaPawia napisał:
jak ktoś mi nie wyda, albo pomyli się w zaświadczeniu czym spowoduje, że brakuje jakiejś tam kwoty by okres zaliczyć, to czy można te 8 miesięcy jakoś wydłużyć?
Pracodawca musi w zaświadczeniu wskazać faktyczne kwoty. To nie jest koncert życzeń!

AniaPawia
Kobieta.gif
, z tego co obserwuję wałkuje Pani cały czas temat bonu na zasiedlenie. W czym tak naprawdę leży problem?

Ostatnia edycja:
Powrót