ZUS brak wypłaty świadczeń

• Autor wątku Autor wątku batterfly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

batterfly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

mam takie pytanie ponieważ miałem wypadek i byłem chory przez 2 miesiące po ustaniu zatrudnienia.

Złożyłem wniosek o przyznanie zasiłku chorobowego. Po miesiącu czasu od dnia złożenia wniosku okazało się, że pracodawca nie wypełnił druku Z-3 odnośnie mojego zasiłku chorobowego i sprawa została wstrzymana. Pracodawca wypełnił druk Z-3 i dostarczy parę dni po otrzymaniu powiadomienia.

Czekałem 30 dni na decyzję odnośnie przyznania mi zaświadczenia chorobowego ale okazało się, że ZUS prowadzi postępowanie wyjaśniającego czy faktycznie byłem zatrudniony. O tym fakcie nie byłem, w żaden sposób poinformowany dopiero jak się zjawiłem osobiście do placówki w celu wyjaśnienia sytuacji na którą już czekałem 2 miesiące. ZUS powiedział, że jeszcze raz wyślę do mnie pismo które będzie wyjaśnieniem całej sytuacji.

W liście który otrzymałem po tygodniu było wyjaśnienie, że rozstrzygnięcie spawy przesunie się do 22.03.2019

Niestety dnia 22.04 nie otrzymałem żadnej informacji, ani też nie wpłyneły do mnie wpłata świadczeń chorobowych. Udałem się tego samego dnia do placówki aby dowiedzieć się na jakim etapie jest sprawa.Pani w okienku powiedziała, że widnieje ten sam status w systemie co w momencie wysłania do mnie pisma "weryfikacja pracodawcy - jakoś tak" i żebym kontaktował się po weekendzie z nimi bo może w systemie zmieni się status.

Obecnie czekam na przyznanie zasiłku chorobowego ponad 3,5 miesiąca.

Chciałbym się zapytać co w takiej sytuacji zrobić? ponieważ ZUS nie raczy mnie informować listownie o przebiegu sytuacji. Z drugiej strony czekam już dostatecznie długo na wypłatę świadczenia i nawet po wyznaczeniu terminu nic się z tą sprawą nie dzieję.

Czy w takim przypadku mogę domagać się jakiś roszczeń za brak rozstrzygnięcia sprawy do 22.04? oraz za brak poinformowania mnie o całej sprawie?

Powrót