ZUS, Ciąża

• Autor wątku Autor wątku MONIKA351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MONIKA351

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam takie pytanie ponieważ ja tego w ogóle nie ogarniam 🙈 zaczęłam L4 14.11.2019 moja firma zamknęła się dnia 15 .11.2019 L4 kontynuuje do dnia dzisiejszego. Dowiedziałam się że jestem w ciąży i będę miała przekształcone L4 od zwykłego lekarza na ginekologiczne z problemami..dnia 27.012020 przejdę na L4 ginekologiczne. I teraz pytanie jakie dokumenty składać żeby nie zostać bez środków do życia już po porodzie, co przysługuje w takim przypadku? Słyszałam że 6 miesięcy przed końcem mam złożyć o zasiłek rehabilitacyjny czy coś takiego 🤔 jakie wnioski składać po porodzie 🤔😭 dodam że złożony jest wniosek do ZUS o zasiłek chorobowy narazie...

Nie panikuj, jest jeszcze ojciec dziecka więc bez środków nie zostaniesz.
Ile czasu tam pracowałaś? Kiedy dostałaś wypowiedzenie?
W ciązy od kiedy?

Pracowałam tam 11 miesięcy.Wypowiedzenie poszło z dniem 15.11 za porozumieniem str ale z jego winy i w ten dzień firma przestała działać (nie powinnam się na to godzić ale nie chciałam się szarpać z pracodawcą po sądach, chciałam mieć go z głowy ,a o ciąży dowiedziałam się w grudniu 31 ale ostateczne potwierdzenie było w styczniu.L4 jest od 14.11 i chyba to mnie ratuje że ciągnę cały czas to L4 ( czekam tylko na przekształcenie zwykłego l4 na ginekologiczne(27.01.2020)

Chwila. Albo zlozylas wypowiedzenie. Albo rozwiazalas umowe za porozumienirm stron. Co dokladnie? I kiedy ustal stosunek pracy?

Zostało wręczone od pracodawcy rozwiązanie umowy za porozumieniem stron na L4. Stosunek pracy ustal 15.11.2019. L4 jest od 14.11.2019

Powrót