ZUS - czy to jest w ogóle legalne?

• Autor wątku Autor wątku saq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

saq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Mało wiem na ten temat dlatego może ktoś mi go trochę przybliży.
Płacenie na składki emerytalne z przymusu to nie jest "doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem (art. 282 k.k.)"? Poza tym skoro utrzymują się jako instytucje z owych składek, to kasy będzie juz tylko mniej ?
Jak nie to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :D

saq napisał:
Płacenie na składki emerytalne z przymusu to nie jest "doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem (art. 282 k.k.)"?
Nie jest.
saq napisał:
Poza tym skoro utrzymują się jako instytucje z owych składek, to kasy będzie juz tylko mniej ?
To co wpłacasz na swoje konto ubezpieczonego nie jest uszczuplane o koszty ponoszone przez instytucję. Wpłacasz 10 zł na konto i na koncie masz 10 zł (plus waloryzacje). Temat nadaje się chyba bardziej do hydeparku niż tu...

Dlatego jest przymus, bo wiadomo że jest to niekorzystne... Wg mnie to zwykła kradzież.

nie bo za drogi musiał byś płacić, za swoje
przedszkole, za to że się urodziłeś..

Nie ma co się na siłę doszukiwać przekrętu bo go nie znajdziesz.

saq napisał:
Poza tym skoro utrzymują się jako instytucje z owych składek, to kasy będzie juz tylko mniej ?
Jak płacisz tysiąc zł zus'u, a dostaniesz 800 zł emerytury - wtedy bedzie mniej:lol:

poza tym nikt nie każe być na etacie czy działalnosci indywidualnej - załóż spółke i nie płac zus'u!:cool:
tylko potem na w wieku emerytalnym moze być problem:o

a jak będziesz płacił ZUS to będziesz miał emeryturę pod palmami.

sorry - ale nie mogłem się powstrzymać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót